Hledají se dárci kostní dřeně. Přijďte na nábor, zapište se do registru a zachraňte život
ilustrační foto: CC0
Louny

Ústí nad Labem - V Ústí nad Labem se uskuteční další z náborů do registru dárců kostní dřeně. Tentokrát v rámci celorepublikové akce „Čechy, Morava a Slezsko – vstupuje celé Česko“, která se uskuteční v sobotu 19. září.

Na tento den připadá i Světový den dárců kostní dřeně. Akce proběhne před budovou Krajského úřadu Ústeckého kraje od 9 do 14 hodin ve spolupráci s Krajskou zdravotní a Českým národním registrem dárců kostní dřeně.

„S ústeckými náboráři spolupracujeme již dlouhodobě, díky ústeckým náborům se povedlo do registru dostat již téměř dvě stovky dobrovolníků a také šířit povědomí o dárcovství v Ústeckém kraji. Věříme, že tento trend bude v Ústeckém kraji pokračovat a dárců bude přibývat,“ říká mluvčí Českého národního registru dárců kostní dřeně Klára Conková. „Aktuálně je v republikovém registru přes 99 tisíc aktivních dárců, v sobotu tak pracovníci registru zapíší na některém z náborových míst jubilejního 100 tisícího dárce,“ dodala Conková.

Letošním patronem ústeckého náboru se stal HC Verva Litvínov. Maskot Vervák přijde dobrovolníky podpořit od 9 do 10 hodin. Patronát tak převzal po Veronice Kašákové i amerických fotbalistech Blades.

Při náboru se provádí stěr z ústní sliznice. Není tedy nutné absolvovat odběr krve. Dárci vstupují do registru zcela dobrovolně, na základě svobodné vůle a po podpisu plně informovaného souhlasu a vyplnění vstupního formuláře. Pro zápis je potřeba kartička zdravotní pojišťovny a občanský průkaz.

Apelujeme také na dodržování hygienických pravidel, dobrovolníkům doporučujeme mít roušky. V den náboru proběhne v centru města také tradiční ústecký půlmaraton, proto je nutné také počítat s možnými omezeními ve veřejné dopravě a také osobní dopravě, kdy bude omezen průjezd městem.

Věnujte 10 minut svého času na záchranu života. Pro zápis do registru jsou nutné tyto základní podmínky:

• věk 18 – 35 let (až do dne 36. narozenin)
• velmi dobrý zdravotní stav bez trvalého užívání léků (vyjma antikoncepce a léků na sezónní alergie)
• hmotnost alespoň 50 kg
• ochota překonat určité nepohodlí a „ztrátu“ času pro záchranu života někoho neznámého

V ČR onemocní každoročně stovky lidí včetně mladých lidí i malých dětí chorobami krvetvorby, které vážně ohrožují jejich život. Nejznámější a nejčastější mezi těmito nemocemi je leukémie. Následují ji zhoubné nádory krvetvorby, těžké útlumy krvetvorby nebo imunity. Transplantaci kostní dřeně absolvuje v naší zemi několik set pacientů. Z toho 75 % dárců krvetvorných buněk je od nepříbuzného dobrovolného dárce.

Bohužel pro každého čtvrtého pacienta se "jeho" dárce kostní dřeně nenajde. Proto je tak nutné počet dobrovolníků v registru neustále zvyšovat! Nedarujete „jen“ kostní dřeň, ale i život. Staňte se součástí něčeho, co má rozhodně smysl. Více informací na http://www.kostnidren.cz/

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru