Sobota 24. říjen 2020
Svátek má Nina

ČR - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (dále jen SZPI) varuje spotřebitele před dvěma šaržemi nebezpečných želé cukrovinek. 

V prvním případě se jedná o New Choice Tropical Mini Fruity Gels, hmotnost balení 1 kg (15,2 g x 66 kusů - minipohárky), datum minimální trvanlivosti: 28.05.2021, vyrobeno ve Vietnamu, tou druhou je New Choice Taro Flavor Mini Fruity Gels, hmotnost balení 1 kg (15,2 g x 66 kusů - minipohárky), datum minimální trvanlivosti: 08.05.2021, vyrobeno ve Vietnamu.

Na etiketě obou potravin bylo ve složení uvedeno, že potraviny obsahují přídatnou látku s označením E 425, známou také jako Konjac flour, která se získává z kořene trvalky Amorphophallus konjac rostoucí v Asii.

Podle Nařízení o přídatných látkách v potravinách nesmí být látka E 425 použita v želé cukrovinkách ve tvaru minipohárků nebo minitobolek. Nařízení souvisí se specifickým způsobem konzumace, kdy děti mohou polykat obsah pohárku jako jedno sousto. Při neopatrné konzumaci může Konjac flour v potravině nabobtnat, což v minulosti vyústilo v několik případů úmrtí dětí na následky zadušení.

Provedenou kontrolou inspektoři rovněž zjistili, že kontrolovaná osoba uváděla předmětné potraviny do oběhu s chybějícími povinnými údaji v českém jazyce, čímž porušila další právní předpisy.

Inspektoři SZPI vzorek potraviny odebrali v maloobchodní provozovně QUOC TRU DANG v ulici Dragounská v Chebu. Prodejce závadnou šarži potraviny na základě uloženého opatření stáhnul z tržní sítě.

SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří zakoupili předmětné šarže potravin, aby je nekonzumovali. SZPI informaci vložila do evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF. S kontrolovanou osobou SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.

foto

2409zele1

2409zele2

2409zele3

2409zele4

Aktuálně

Lidé

Co se chystá

Tipy na výlet

Zajímavosti

© 2012 - 2018 | e-lounsko.cz | Linelab.cz TOPlist

Webové stránky skupiny používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací