Lidé útočí na chráněná zvířata. Smrt se nevyhnula ani tvorům v Ústeckém kraji
Zdroj: www.ochranaprirody.cz
Louny

Kokořínsko - Máchův kraj - Vlčice, která byla 8. listopadu nalezena mrtvá u silnice mezi Dubou a Ždírcem v chráněné krajinné oblasti Kokořínsko - Máchův kraj, má v oblasti hlavy a temene zbytky střely. Jedná se o druhý doposud zdokumentovaný případ nelegálního střílení vlků v ČR.

První prokazatelně zastřelené zvíře bylo před více než rokem nalezeno nepříliš daleko, v příkopu poblíž obce Konětopy na Mělnicku, pachatele se vypátrat nepodařilo. Oba případy mají podobný scénář. Zvířata byla nalezena u silnice a vše původně nasvědčovalo tomu, že byla sražena autem. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR tedy nyní podává trestní oznámení na neznámého pachatele.

To, že příčinou smrti i této vlčice bylo s největší pravděpodobností zastřelení, vyplývá z rentgenového snímku a prvotního ohledání. Pitva, která má určit příčinu úhynu, je prováděna experty z Fakulty veterinárního lékařství Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. Výsledky genetické analýzy potvrdily, že se jedná o zvíře z takzvané středoevropské nížinné populace – tedy vlků, kteří do České republiky přišli z oblasti německé Lužice. Příbuznost se smečkou, která se dlouhodobě pohybuje na Kokořínsku, se zjišťuje.

„Vlků v České republice žije pouhých několik desítek a fakt, že někdo takto vzácná zvířata střílí, je opravdu ostudný. Není ale bohužel novinkou, že šelmy a dravci se u nás stávají obětmi pytláků – letos na jaře byl v Beskydech zastřelen rys Olda, na Pálavě otrávený vzácný dravec luňák červený, na Litoměřicku orel mořský a výčet by mohl pokračovat. Bohužel se ani v jednom případě policii nepodařilo viníka vypátrat. Doufám, že policie jej tentokrát skutečně odhalí, už jen proto, že je v regionu již druhý případ,“ komentuje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

„Víme, že přítomnost velkých šelem může vzbuzovat nelibost, třeba u chovatelů hospodářských zvířat. Nepředpokládáme však, že by to byli právě chovatelé, kdo po vlcích střílí. Stát chovatelům případné škody na hospodářských zvířatech hradí, je možné získat finance i na preventivní zabezpečení stád. Zkušenosti z Německa ukazují, že dobré zabezpečení dokáže odvrátit 80–95 % vlčích útoků. Právě proto také u nás stát poskytuje na zabezpečení stád dotace ve výši 100 %. Snažíme se vysvětlit, že klíčové je, aby si vlci nezvykli chodit do ohrad. Vlci plní v naší přírodě důležitou roli – pomáhají totiž snižovat počty přemnožených prasat divokých, jelenů a srnců, kteří působí škody v lesích a na polích v řádech miliard korun ročně. Divoce žijící zvířata tvoří podle výzkumů více než 98 % vlčí potravy, hospodářská zvířata maximálně 2 %,“ dodává František Pelc.

Podrobnosti o vlcích, zabezpečení stád i postupu při náhradě škod jsou přehledně k dispozici na www.navratvlku.cz.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru