Na jaře proběhne v Česku sčítání lidu. Jak bude vzhledem k pandemii probíhat?
Ilustrační foto
Louny

ČR - Sčítání 2021, které má proběhnout od 27. března do 11. května, je primárně navržené jako online, tedy bez nutnosti kontaktu s dalšími osobami. Může toho využít až 88 % obyvatel Česka, kteří mají doma internet. Český statistický úřad přesto pečlivě sleduje a průběžně vyhodnocuje epidemickou situaci a je připraven flexibilně reagovat.

Zcela bezriziková je ze zdravotnického hlediska online fáze sčítání, která je naplánována na období od 27. března do 9. dubna 2021 a bude bez jakékoliv nutnosti kontaktu se sčítacími komisaři či dalšími osobami. Elektronický sčítací formulář přitom občané vyplní na počítači, tabletu či v mobilním telefonu. „Online způsob sčítání je jednoznačně komfortnější, rychlejší a hlavně bezpečnější. Navíc umožňuje pohodlně sečíst i další osoby v domácnosti i mimo ni, tedy například rodiče či prarodiče, kteří mohou věkem spadat do epidemicky ohrožené skupiny. I v jejich zájmu všem doporučuji sečíst se online,“ vyzývá Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Prvotní zájem o elektronickou formu sčítání projevily v průzkumu přibližně dvě třetiny obyvatel, nicméně vzhledem k současné situaci Český statistický úřad předpokládá, že zájem bude větší. Důraz na online formu bude klást i při komunikační kampani celého projektu. V České republice v roce 2020 internet aktivně využívalo 81 % obyvatel starších šestnácti let. Internet využívá také 40 % osob nad 65 let.

Od 12. dubna do 11. května plánuje Český statistický úřad provést terénní došetření, při kterém by se měli sečíst již pouze ti, kteří se nemohli či z nějakého důvodu nechtěli sečíst online. I v této fázi však bude možné kontakt se sčítacími komisaři minimalizovat a vyplněné formuláře bude možné zdarma odeslat poštou. „Pečlivě sledujeme aktuální vývoj, situaci průběžně vyhodnocujeme a jsme v kontaktu s odborníky z ministerstva zdravotnictví, abychom mohli adekvátně reagovat. Podstatný bude vývoj epidemické situace během jara. Ze zákona můžeme lhůty pro sčítání posunout až o 30 dnů. Věřím, že k tomu nebude muset dojít a pomůže k tomu i široké zapojení lidí do online sčítání,“ říká předseda ČSÚ.

Sčítání lidu, domů a bytů se koná jednou za deset let a jeho cílem je získání přesných a aktuálních dat, která slouží k efektivnějšímu plánování mnoha aspektů veřejného života včetně vzdělávání, zdravotní a sociální péče či integrovaného záchranného systému. Sčítání 2021 je primárně připravováno jako online, vůbec poprvé v naší historii. V letošním roce uplynulo sto let od prvního československého sčítání.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru