Tato mapa prý ukazuje, že na horách je vyšší riziko nákazy. V Kruškách se to nepotvrzuje
Mapa: MZ ČR
Louny

Krušné hory - Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo mapu, která vychází z epidemiologických dat, který podle resortu ukazují, že na horách je vyšší riziko nákazy onemocněním covid-19. "Data Ústavu zdravotnických informací a statistiky potvrzují, že nejproblematičtější epidemická situace je v příhraničních regionech, zejména těch s horskými středisky," uvádí ministerstvo. Platí to i pro Krušné hory? Nevypadá to tak.

„Situace v horských střediscích a příhraničních oblastech je kritická. Nová data jasně ukazují, že řada obyvatel ignoruje nařízení. Osobně podobné chování považuji za neuctivé vůči lékařům, kteří se starají o nemocné s covidem a zároveň za mimořádně neodpovědné vůči všem ostatním obyvatelům, které tito lidé vystavují nebezpečí nákazy. Situace v horských oblastech je podle nových dat o to závažnější, že se v nich setkávají lidé z celé republiky, což vede k větší fluktuaci lidí a vyššímu šíření onemocnění covid-19. Je evidentní, že část obyvatel si neuvědomuje nebezpečí tzv. britské mutace viru, která se šíří násobně rychleji,” zmiňuje k problematice horských středisek a příhraničních regionů ministr zdravotnictví Jan Blatný.

V regionech s horskými středisky přibylo za posledních 7 dní 540 nových případů na 100 tisíc obyvatel. V ostatních regionech je to přibližně o 100 méně – 465. Větší rizikovost horských regionů je patrná také na statistikách ohledně hospitalizovaných pacientů. Zatímco v ostatních regionech je počet hospitalizovaných pacientů za posledních 7 dní 38,7 na 100 tisíc obyvatel, tak v horských regionech je to za stejné období 46,9.

Horší epidemickou situaci v horských střediscích a příhraničních regionech ilustrují i další data Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Například počet nových případů pozitivně diagnostikovaných osob nad 65 let je v horských střediscích a příhraničních oblastech za posledních 14 dní o 100 vyšší na 100 tisíc obyvatel než v ostatních regionech. I v ostatních datech je pak patrné, že v těchto regionech je situace závažnější.

Krušné hory bezpečnější?

Podle mapy je ale oblast Krušných hor zejména na Chomutovsku, Mostecku, Teplicku a Ústecku zasažena méně, než ve zbývající velké části republiky.

„Znovu apeluji na všechny občany, aby dodržovali aktuálně platná protiepidemická opatření. Je třeba si uvědomit, že nové varianty viru jsou nebezpečnější a epidemická situace v zemi se nezlepšuje. Upozorňuji na to, že zatímco většina obyvatel dodržuje nařízení, tak zde se najdou tací, kteří tato opatření ignorují. Pokud se nepodaří dostat situaci pod kontrolu, bude to špatná zpráva pro nás všechny. Již nyní jsou některé nemocnice přeplněné. Může dojít k situaci, kdy se nebudou moct postarat o lidi s úrazy, infarkty nebo dalšími nemocemi, “ dodává ministr zdravotnictví Jan Blatný.

V horských regionech podle aktuálně platných protiepidemických opatřeních platí zákaz provozu vleků a lanovek. Zavřené musejí být pro širokou veřejnost také hotely a restaurace. Ubytovací služby jsou zakázané, pokud nejsou nezbytné k výkonu zaměstnání, povolání, podnikatelské nebo jiné obdobné činnosti.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru