Kde všude budou povinné respirátory? A co když už žádný neseženu?
Ministr zdravotnictví Jan Blatný. Foto: Úřad Vlády ČR
Louny

ČR – V Česku vzrostl počet nemocných lidí na jednotkách intenzivní péče. Vláda po svém posledním zasedání oznámila, že kvůli tomu nerozvolní opatření v maloobchodě a lidem nařídí nosit respirátory.

Kvůli zhoršení situace v Česku se od pondělí neotevřou obchody, jak nejprve avizoval ministr průmyslu a obchodu. „Naopak jsme se shodli na tom – a byl to návrh, na kterém jsem trval a budu trvat já – že je potřeba udělat opravdu všechno proto, aby se šíření té nákazy, které je dáno zejména poměrně rychle se šířící britskou mutací, kde vidíme gradient ze západu na východ, aby se mu zabránilo,“ říká ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Z tohoto pohledu bude podle Blatného v pondělí vydáno opatření Ministerstva zdravotnictví, které bude nařizovat nošení FFP2 respirátorů, případně nano roušky anebo dvou na sebe nasazených standardních chirurgických roušek v místech, kde je vysoká kumulace lidí. Místa budou upřesněna v pondělí ve vyhlášce. „A nebude možno v těchto místech za dostatečnou ochranu dýchacích cest považovat různé svépomocně zhotovené tkaniny a jiné prostředky,“ dodal Blatný.

Když respirátory nebudou k sehnání?

Podle ministra v současné době respirátory dostupné jsou. V celé řadě e-shopů jsou ale momentálně vyprodané a oznamují až březnový termín dodání. „Samozřejmě tuto situaci sledujeme, v případě, že by začalo docházet k snížení dostupnosti, tak na to budeme nějakým způsobem spolu s ostatními rezorty, které to mají v kompetenci, reagovat. Je tam i právě proto možnost té alternativy. To znamená buď nanorouška s určitou filtrační schopností, která je srovnatelná s těmi respirátory, tady tuto informaci výrobci poskytují, anebo alespoň dvě roušky přes sebe. Dvě ty standardní chirurgické roušky, kterých určitě je všude dostatek a jedná se o zboží, které teda v žádném případě nákladné není,“ sděluje ministr Blatný.

Kde budou respirátory povinné? Půjde pravděpodobně o obchody a o hromadnou dopravu, nikoliv jenom městskou hromadnou či nemocnice. Ministr zdravotnictví zatím nejmenoval například školy.

Aktuální stav v Ústeckém kraji

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru