Ústecký kraj pokračuje v očkování obyvatel, očkuje se všemi dostupnými vakcínami
Zprava: Ing. Jan Schiller, MUDr. Aleš Chodacki, Mgr. Dana Vaculíková. Foto: Krajská zdravotní
Louny

Ústecký kraj - Ústecký kraj pokračuje v očkování obyvatel proti nemoci COVID-19. Aktuálně využívá všechny tři vakcíny, které jsou v Česku nyní k dispozici. Kraj nově spouští interaktivní mapu očkovacích míst.

Očkování zůstává nadále pro vedení kraje a také pro vedení Krajské zdravotní prioritou, epidemická situace v Česku se rozhodně nedá nyní považovat za dobrou a výjimku netvoří ani Ústecko. Ze strany kraje i Krajské zdravotní jsou činěny maximální možné kroky k tomu, aby se proočkovalo co nejvíce obyvatel, kteří mají o očkování zájem.

Očkování proti nemoci COVID-19 pokračuje. Celkem bylo v Ústeckém kraji naočkováno k 20. únoru 21 280 osob. Zdravotníci, kteří se do očkování již zapojili, byli již naočkováni druhou dávkou a pokračuje se v očkování seniorů v kategorii 80+ a také obyvatel a zaměstnanců domovů pro seniory v kraji. K očkování se používají vakcíny od společností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca.

Právě vakcína od firmy AstraZeneca vzbudila v posledních dnech mezi veřejností diskuzi. „Vakcína AstraZeneca vyvinutá ve spolupráci s vědci z Univerzity v Oxfordu je po rozsáhlém testování schválená k očkování všech osob ve věku 18 let a starších, bez uvedení horního věkového omezení. Evropská léková agentura, která je v této věci nejvyšší autoritou (schvaluje všechny léčivé přípravky používané v Evropské unii a sleduje jejich účinnost a bezpečnost), schválila aplikaci očkovací látky AstraZeneca také osobám starším 55 let a seniorům s tím, že u nich není nutná žádná úprava dávky. Podobně rozhodl lékový ústav ve Velké Británii, která objednala 100 milionů dávek vakcíny AstraZeneca a téměř milion z nich již použila pro britské občany. Stanovisko evropských lékových úřadů potvrdila nedávno také Světová zdravotnická organizace (WHO) a doporučila očkovat všechny zájemce bez omezení věku, protože jedině tak bude nyní možnost zachránit miliony životů a ochránit zdraví lidí. Vakcína je účinná i proti tzv. britské mutaci viru. Výhodou této očkovací látky je také tradiční technologie, která byla při vývoji a výrobě použitá a vysoká bezpečnost ve všech věkových kategoriích,“ přiblížil postoj Krajské zdravotní, a.s., její generální ředitel MUDr. Aleš Chodacki, který je zároveň krajským koordinátorem pro očkování proti COVID-19.

Je obecně známé, že účinnost vakcín – konkrétně můžeme uvést například proti chřipce nebo klíšťové encefalitidě, klesá s věkem. Klinické studie prokázaly, že i ve skupině seniorů došlo po podání látky AstraZeneca k dostatečné tvorbě potřebných protilátek. Teprve na základě dalšího sledování vědci doporučí, zda bude u kterékoliv očkovací látky proti COVID-19 potřebné další přeočkování, v jakém časovém odstupu, a ve kterých věkových skupinách. Výsledky studií, ve kterých je zařazen výrazně vyšší podíl seniorů, lze očekávat v průběhu následujících týdnů.

„Nadále pracujeme na tom, abychom zajistili očkování pro co nejvíce našich občanů, v co nejkratším možném čase. Jsme samozřejmě závislí na dodaných počtech očkovacích dávek, které se snažíme zajistit v co největším možném počtu. Zároveň také rozšiřujeme místa, kde se lze, nebo se bude možné, nechat očkovat. Věříme, že k lepší orientaci pomůže veřejnosti i interaktivní mapa očkovacích center, kterou spouštíme,“ sdělil na tiskové konferenci Jan Schiller, hejtman Ústeckého kraje. Mapa je k dispozici zde: http://ockovani.kr-ustecky.cz.

Vedení Ústeckého kraje a Krajské zdravotní, a.s., také posiluje mobilní očkovací týmy. Aktuálně jsou k dispozici čtyři – dva v rámci Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem a po jednom v nemocnicích v Mostě a v Kadani. Mobilní očkovací týmy se nyní využívají primárně pro potřeby očkování v domovech seniorů.

„Právě očkování stále vnímáme jako tu správnou cestu, jak se vrátit k normálnímu životu. Ze strany našich občanů nyní očekáváme 60 % zájem o vakcinaci, což je cca 420 tisíc osob. Co se týká vládní strategie, tak v rámci její první priority musíme oočkovat 38 tisíc osob a ve druhé pak 170 tisíc. Počítáme vždy s dvěma dávkami pro každého očkovaného,“ informoval o dalších krocích hejtman Schiller.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru