Epidemická situace v Česku je kritická. Zásadní podíl na zhoršení mají nové mutace koronaviru
Ilustrační foto: Krajská zdravotní
Louny

ČR - Epidemická situace v České republice je nadále závažná a pokračuje její zesilování. V průběhu února došlo k jejímu zrychlení, a to i přes zachování opatření ke snížení počtu osobních kontaktů. Zásadní podíl na zhoršení situace má vzestup a rychlé šíření nových variant koronaviru.

Současné počty denně nově diagnostikovaných pacientů a jejich vývoj odpovídají reprodukčnímu číslu cca 1,2 a tato reprodukce nákazy se bude s vysokou pravděpodobností dále zvyšovat.

Vysoké počty denních záchytů jsou rizikové zejména proto, že jsou doprovázeny velkým počtem nově nakažených potenciálně zranitelných pacientů. V současnosti je denně nově diagnostikováno až 2000 pacientů ve věkové třídě 65+, kterým hrozí až z 35 % vážný průběh onemocnění s rizikem hospitalizace.

Dále rovněž narůstá relativní pozitivita testů z diagnostické a klinické indikace, které mají nejvyšší vypovídací hodnotu a ukazují na rostoucí prevalenční nálože viru v populaci. Tento indikátor narůstá i při relativně velkém objemu testů, což jeho vypovídací hodnotu ještě zesiluje:

Nové příjmy do nemocnic a celkový počet hospitalizovaných v průběhu týdne narůstají a odrážejí tak celkové počty nově nakažených zranitelných a seniorních kategorií pacientů. Za 25. 2. bylo dohlášeno 652 nových příjmů a celkem bylo hospitalizováno 7 176 pacientů. Zátěž intenzivní péče nad celou ČR setrvale narůstá, pacienti vyžadující intenzivní péči tvoří cca 21 % celkového počtu hospitalizovaných. Celkem je na JIP hospitalizováno 1 433 osob, z toho 717 vyžaduje podporu UPV a 27 ECMO.

Pokud by došlo k navýšení rizikové mobility obyvatel (rozvolnění) a pokud nebudou opatření důsledně dodržována, případně v rámci možností posílena, lze na počátku března očekávat denní počty nově diagnostikovaných pacientů až 20 000 a vyšší (při stejném objemu a struktuře testů). V průběhu března bude epidemie dále eskalovat a může dosáhnout až průměrných denních záchytů vyšších než 30 000 případů. Cca 15 – 17 % těchto případů budou tvořit potenciálně zranitelní pacienti s rizikem těžkého průběhu nemoci a hospitalizace.

„Udržení stávajících opatření, tlak na jejich dodržování a další posílení (0 % školní kontakty, posílení režimů home office a redukce pracovních kontaktů na 20 %, snížení volnočasových kontaktů na 20 %) má potenciál šíření nákazy zbrzdit a po cca 14 dnech od zavedení virovou nálož v populaci snižovat. I tak je nutné počítat s minimálně 10denním nárůstem hodnot od zavedení opatření, přičemž na počátku března denní počty nakažených překročí 20 000,“ popisuje aktuální situaci ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

„Vzhledem k stávající intenzitě šíření nákazy povede jakékoli odložení zavedených opatření v čase k významnému posunu dosažitelného efektu,“ dodává ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru