Pozor, v sobotu opět platí zákon o zákazu prodeje. Velké obchody musí zavřít
Ilustrační foto: CC0
Louny

ČR - Česká obchodní inspekce upřesňuje na základě mnoha novinářských, spotřebitelských i podnikatelských dotazů, že zákon zakazující prodej ve vybrané státní svátky 8. května 2021 platí. Velké prodejny potravin (s prodejní plochou nad 200m²) musejí být 8. května uzavřeny.

Na Českou obchodní inspekci se obracejí prodejci s potravinami s dotazem, zda mohou prodávat i 8. května, tedy v Den vítězství. Tento den patří mezi vybrané státní svátky, kdy je zakázán prodej dle zákona č. 223/2016 Sb., o prodejní době v maloobchodě. Zákaz dopadá především na provozovny s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečných.

Současně jsou samozřejmě v platnosti veškerá opatření Ministerstva zdravotnictví týkající se maloobchodu.

Nejčastější dotazy v souvislosti se Dnem vítězství (8. květen 2021)

Budou zavřeny prodejny potravin?

Prodej je zakázán v provozovnách nad 200m², velké provozovny potravin tedy musejí být uzavřeny. Výjimkou je prodej na autobusových a vlakových nádražích a také na letišti, tedy v místech se zvýšenou koncentrací cestujících. Omezení se také nevztahuje na provozovny ve zdravotnických zařízeních.

Jaká plocha se počítá do velikosti provozovny?

  • celková plocha, kam zákazníci mají přístup, včetně zkušebních místností,
  • plocha zabraná prodejními pulty a výklady,
  • plocha za prodejními pulty, kterou používají prodavači.

Jde o celkovou prodejní plochu, kam zákazníci mají přístup za běžných okolností (nikoli o plochu, která je dočasně omezena z důvodu opatření proti šíření nemoci COVID-19).

Mohu prodejní plochu zmenšit na 200m čtverečných například páskami?

Na takový postup by bylo nahlíženo jako na protizákonné jednání. Je nutné brát v potaz celou prodejní plochu (tedy nikoli jen omezený prostor, který byl například v těchto dnech „zapáskován“ či jinak omezen z důvodu aktuálních „proticovidových“ opatření).

Mohu mít otevřené výdejní okénko?

Záleží na celkové prodejní ploše provozovny. Pokud má provozovna za běžných okolností (tedy mimo aktuální opatření) prodejní plochu nad 200m čtverečných, pak musí být tato provozovna (včetně výdejního okénka) uzavřena.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru