Chová se k vám zaměstnavatel dobře? Ve firmách po celém Česku začala plošná akce zaměřená na neférové jednání
Ilustrační foto: CC0
Louny

ČR - V minulém týdnu odstartovala akce Státního úřadu inspekce práce (SÚIP), jejímž cílem je odhalit problémy s dodržováním zákoníku práce a s bezpečností na pracovištích. Jedná se o jednu z nejrozsáhlejších kontrol SÚIP za poslední léta.

Celkem se týká 14 pracovišť vybraných velkých průmyslových firem ve všech 14 krajích a 58 zaměstnavatelů poskytující služby na základě obchodních smluv nebo agentur práce. Do akce se zapojilo 253 inspektorů práce a 129 policistů cizinecké policie. Při prvních kontrolách už byly kromě zaměstnávání mnoha nelegálních pracovníků odhaleny například i problémy s evidencí práce.

„Kontroly budou trvat několik měsíců. Jsme v situaci, kdy se ekonomika vrací do normálu. Epidemiologická situace vyžadovala omezování kontaktů a my jsme v tomto období nechtěli firmy ještě více zatěžovat, když se musely potýkat často i s existenčními problémy. Na druhé straně přibývá podnětů především na porušování pracovněprávních předpisů,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, do jejíhož resortu SÚIP spadá. „Inspektoři se zaměřují zejména na nelegální zaměstnávání, odhalování zastřeného agenturního zaměstnávání, dodržování pracovní doby, odměňování zaměstnanců, především za přesčasy, práce o víkendech a noční, i na bezpečnost na pracovišti,“ popisuje dále ministryně.

Podle Jany Maláčové se část z podnětů nově týkala například nucené práce zaměstnanců, kteří byli v důsledku Covidu na překážkách v práci a zaměstnavatel pobíral příspěvek z programu Antivirus. „Takové případy řeší inspekce společně s Úřadem práce ČR. Zaměstnavateli hrozí vrácení dotace programu Antivirus a v případě zjištění porušení pracovněprávních předpisů i pokuta,“ říká dále ministryně. „Jsem si vědoma, že firmy mají za sebou těžké období, ale nemůžeme přihlížet tomu, aby některé z nich v současné situaci porušovaly zákony a ždímaly zaměstnance, aby na jejich úkor dohnaly ztráty,“ dodává.

Už první dny kontrol odhalily například systémová pochybení v oblasti evidence pracovní doby, zjednodušeně řečeno nebyl evidovaný začátek a konec směny nebo přestávky v práci tak, jak to předepisuje zákoník práce. „Bez těchto údajů těžko zjistíte, zda zaměstnanec nepracoval o víkendu, v noci nebo pracoval nad rámec své denní pracovní doby. Tito zaměstnanci nemuseli například dostávat vůbec, nebo jim byly kráceny, zákonné příplatky za práci přesčas, práci v noci nebo o sobotách a nedělích,“ upozorňuje Jana Maláčová. Ta upřesnila, že při kontrolách v minulém týdnu inspektoři odhalili 18 nelegálních pracovníků a u deseti zaměstnavatelů je podezření na zastřené zprostředkování, tedy poskytování služeb agentury práce bez patřičného povolení na základě obchodní smlouvy.

V letošním roce eviduje SÚIP již přes 3 tisíce podnětů, přičemž za loňský rok to bylo zhruba 5800.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru