Ve střední Evropě udeří čtyřicetistupňové horko
ilustrační foto: CC0
Louny

ČR - 39,2 °C – 1. srpna 1994, Poděbrady. 39,5 °C – 13. srpna 2003, Most. 40,2 °C – 27. července 1983, Praha (Uhříněves). 40,4 °C – 20. srpna 2012, Dobřichovice. Takový je výčet nejteplejších dnů v historii Česka, resp. nejextrémnějších teplot naměřených na našem území. Letos taková výheň ještě nebyla, alespoň v Česku. Slováci nedávno zaznamenali až 39,0 °C (v obci Mužla, tj. na hranici s Maďarskem). Moravané, Ti před pár dny čelili až 36,5 °C (na Hodonínsku – jižní Morava je v tomto roce těžce zkoušena...). Léto 2021 je zatím docela proměnlivé. A bude i nadále – před střední Evropou jsou jak čtyřicítky, tak prudké bouřky i ochlazení.

13. července: V hlavní roli tlaková níže Bernd. Po její přední (východní) straně na Moravu, ale hlavně na Slovensko a do Maďarska pronikne velmi teplý vzduch. Maďaři se dočkají odpoledních maxim okolo 39 až 41 °C, Slováci okolo 36 až 38 °C a Moraváci okolo 34 až 36 °C. Pod Krušnými horami se odpolední maxima budou pohybovat okolo 27 až 31 °C. Již ráno se na západě, v Karlovarském kraji, objeví mráčky. Do poledne, plus minus, se rozšíří i po Ústeckém kraji. Někdy během pozdního odpoledne až podvečera dorazí déšť a bouřky – sprchne prakticky všude, někde méně, někde více. Bouřky mohou být silné – sledujte meteorologické radary (bílé tečky/flíčky = krupobití).

14. července: Tlaková níže Bernd se nám bude věnovat i ve středu. K ránu a zřejmě večer se zejména v Ústeckém kraji přechodně vyjasní, ale jinak se většinou budou honit mraky. Na východě Čech, na Moravě a ve Slezsku se objeví dešťové kapky, resp. přeháňky/bouřky/déšť, v západních a v severozápadních Čechách pravděpodobně beze srážek, přinejmenším o poznání méně než jinde. Deštivý den prožijí Němci, v první řadě v Bádensku-Württembersku a v Bavorsku. Odpolední maxima okolo 19 až 23 °C.

15. července: Nedá pokoj, nedá. Kdo? No Bernd. Na trase Most – Teplice – Ústí – Děčín – Šluknov lze očekávat na hvězdy bohatou noc, mezi Chomutovem a Aší sice také, ale o něco méně. Jako méně bohatou na hvězdy. Od východu do západu slunce podle všeho převážně polojasná až oblačná obloha s tím, že čím západněji, tím oblačněji. To znamená, že zatímco třeba v Chebu bude spíše pod mrakem, naopak ve Šluknově bude spíše svítit sluníčko. Sem tam se vyskytne přeháňka, příp. slabá bouřka, ale žádné lijáky nehrozí. Odpolední maxima okolo 18 až 22 °C, na západě okolo 15 až 19 °C.

Co víkend? Prozatím to vypadá, že nic moc – hodně mraků, přeháňky, bouřky, déšť, maxima stěží okolo pětadvacítky...

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru