Vlna tropických veder je prozatím v nedohlednu. Dočkáme se v srpnu?
Těžké mraky nad jezerem Most. Ilustrační foto: Oldřich Hájek
Louny

Ústecký kraj - Němci dobyli česká média. Což ale není úplně pravda. Dobyla je tlaková níže Bernd. To ona způsobila mohutný sesuv půdy nedaleko Kolína nad Rýnem, kde za půlden napršelo přes 110 l vody na m². Povodně, v důsledku extrémních přívalů vody (největších za posledních 200 let), však postihly i Belgii, Lucembursko a Francii. Česku se bohudík vyhnuly. Zato bouřky ne, od pondělí na našem území uhodilo skoro 40 000 blesků. A pokoj nedají ani v sobotu a neděli.

Nicméně pořád je celkem teplo. Pátek to dosvědčuje: Strážnice až 31 °C (nejteplejší místo Česka), Most a Ústí nad Labem až 28 °C (TOP v Ústeckém kraji), Milešovka až 25 °C (TOP v polohách nad 800 m n. m.)... Máme před sebou vlastně předposlední červencový víkend. V roce 1971 ve dnech 17. a 18. července byla pořádná kosa. V Nové Vsi v Horách tenkrát měli až 3,9 °C. Ve Varech, jako Karlových, naměřili až 4,6 °C, v Aši až 5,5 °C, v Chebu až 5,7 °C, ve Varnsdorfu až 6,0 °C, v Doksech až 7,2 °C atd.

Tak, co přijde, nepřijde?

17. července: Po celý den mraků jak nas..., k tomu nepřekvapí srážky – na horách i v noci a ráno, jinde hlavně v odpoledních hodinách ve formě přeháněk a slabých bouřek. Odpolední maxima okolo 22 až 26 °C, ranní minima kolem 19 až 15 °C.

18. července: Během noci a brzkého rána převážně velká oblačnost, resp. oblačná až zatažená obloha, počínaje pozdním ránem ubývání oblačnosti a pak až do půlnoci povětšinou jasno až skoro jasno. Čili celkem pěkné počasí. K tomu odpolední maxima okolo 23 až 27 °C, ranní minima kolem 18 až 14 °C.

19. července: Příliv relativně chladného, především vlhkého vzduchu ze Severního moře po přední straně tlakové výše se středem nad Britskými ostrovy. Toť k meteorologickému rozboru pondělka. Zpočátku jasné až skoro jasné nebe, které se však už před východem slunce začne zakalovat. Od té chvíle chvíli polojasno, chvíli oblačno, prostě proměnlivější průběh. Deštníky ale můžete nechat doma, nebudou potřeba. Odpolední maxima okolo 21 až 25 °C, ranní minima kolem 17 až 13 °C.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru