Blahopřejeme: Eliška Vrbová z Cítolib je druhou nejtvrdší hasičkou v České republice
První zleva je stříbrná Eliška Vrbová z Cítolib. Foto: Hasičovo.cz
Louny

Lounsko - V pátek odjela reprezentace našeho kraje na 2x odsunuté Mistrovství České republiky dobrovolných hasičů v disciplínách TFA (Toughest Firefighter Alive – Nejtvrdší hasič přežije) které se konalo v sobotu 28.8 na náměstí Míru ve městě Svitavy.

Celkem 5 mužů, z nichž musí být minimálně jeden starší 35 let, a 2 ženy bez rozdílu věku mohl vyslat každý kraj na Mistrovství České republiky v TFA (kterého se nemohou účastnit profesionální ani podnikoví hasiči). "Za náš kraj tak odjela reprezentace ve složení: Eliška Vrbová (SDH Cítoliby), Simona Vlková (SDH Lenešice), Lukáš Borl (SDH Cítoliby), Josef Pernet (SDH Koštice), Pavel Novák (SDH Hrobce), Matěj Prošek (SDH Klapý) a Petr Loukota (SDH Klapý), který na poslední chvíli nahradil jedničku naší reprezentace Daniela Vrbu, ve kterého jsme vkládali veliké naděje. Vrba si bohužel těsně před mistrovstvím zlomil ruku a proto se sen o medaili odsunul o další roky. Petr Loukota ho nakonec dobře zastoupil, protože předvedl 2. nejlepší čas naší výpravy bez rozdílu věku i když je v kategorii B (nad 35 let),“ uvedl hasič Matěj Prošek.

Celý závod se skládal z čtyř velice náročných úseků, na který měl každý závodník pouze 4 minuty. Tento limit se stal pro celkem 20 závodníků nepřekonatelný a byli diskvalifikováni. Nejvíce pak vyřazoval silový úsek číslo 2. První úsek spočíval v rozvinutí dvou hadicových vedení (ženy 1 hadicové vedení) s proudnicemi na určenou vzdálenost, druhá část prvního úseku spočívala ve smotání těchto dvou hadic.

Druhý úsek závodníky potrápil tzv. „Hammer boxem“, kde hasiči musí 40krát udeřit 6kilovým kladivem, ženy musí udeřit pouze 20krát. Následně musí závodník projít tunelem a tlačit před sebou 20 kg vážící barel (ženy 10 kg). Předposlední částí tohoto úseku je tažení 80kilové figuríny, následované překonáním třímetrové bariéry za pomocí lana (ženy za pomocí žebříku) zakonečný seskokem do matrace.

Ve třetím úseku na muže čekalo postavení dvou žebříků a následné vytáhnutí 25kg břemene do výšky (ženy 15kg). Těsně před koncem tohoto úseku museli závodníci ještě připojit proudnici k hydrantovému nástavci.

Na posledním úseku museli závodníci od startu úseku běžet před výškovou budovu se dvěma hadicemi B (ženy bez hadic), kde je odložili a pokračovali výstupem po schodech po značené trase do cíle, kde stisknutím ukončili časomíru úseku.

Pro dobrovolné hasičky to bylo vůbec poprvé, kdy se mohly MČR účastnit

Pro ženy – dobrovolné hasičky - byla účast na MČR v TFA premiérou. Všem závodnicím se povedlo na trati podat více než úctyhodné výkony, za což byly odměněny velkou podporou ze strany přítomného publika. Titul mistryně republiky a nejtvrdší hasičky si odvezla Michaela Honsová z SDH Petrůvky, na stříbrnou medailovou pozici dosáhla reprezentantka našeho kraje z okresu Louny Eliška Vrbová z SDH Cítoliby, bronz získala Kateřina Vodičková z SDH Rokytnice nad Rokytnou.

„Eliška přitom nezačala nejlépe a první úsek dokončila až v 6. nejlepším čase, protože se lehce zasekla při balení hadic. Poté, ale předvedla veliké srdce a svou bojovností doslova urvala nejlepší čas z druhého nejnáročnějšího úseku. Ve třetím předvedla srovnatelný výkon se soupeřkami a na čtvrtý úsek dokázala zkoncentrovat zbytek sil a za mohutné podpory zbytku reprezentace jako jedná se s časem 58,17s dostala v tomto úseku pod 1 minutu,“ popsal boj o medaile Matěj Prošek

V mužských kategoriích nikdo neměl na reprezentanty z Moravy, kteří právem ukázali, kde má TFA největší historii. V našel regionu je tento sport teprve v plenkách. Nicméně posuny jsou i díky lize SEVERU a každý z reprezentantů si jistě odnesl bohaté zkušenosti, které snad v budoucnu dokáže zúročit. Velkým plusem je, že všech 5 našich reprezentantů závod zdárně dokončilo, což se na náročné trati nepodařilo celkem 15 závodníků z jiných krajů. Celkově tak hasiči z Ústeckého kraje obsadili 12 příčku před týmy z Prahy a Karlovarského kraje.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru