Vietnamsko-česká skupina rozjela na severozápadě Čech velkovýrobu pervitinu. Létaly miliony korun
Foto: Policie ČR
Louny

ČR - V uplynulých dnech uzavřeli detektivové Národní protidrogové centrály SKPV případ velkoobjemové výroby metamfetaminu za využití chemických látek pocházejících od specializovaných firem se sídlem v České republice. Látky byly nakupovány pod legendou následného legálního využití ve velkých objemech a jejich cena se pohybovala v řádech milionů korun.

Vietnamsko-česká kriminální skupina velmi efektivním způsobem organizovala výrobu a prodej metamfetaminu zejména v severozápadním pohraničí České republiky. Část vyrobeného metamfetaminu směřovala také do Spolkové republiky Německo. "Při samotné realizaci případu, která paralelně probíhala na šesti místech v České republice, se podařilo zajistit 7 kg metamfetaminu v krystalické podobě, 1 kg heroinu, zhruba 3 miliony Kč v hotovosti, kompletní laboratoř a sklad chemických látek. Celkem 10 kg vyrobeného metamfetaminu se podařilo zadokumentovat během prověřování případu," uvádí ředitel národní protidrogové centerály Jakub Frydrych.

Hlavní organizátoři společně shromažďovali finanční hotovost v řádech milionů korun na nákup prekursorů v podobě léků s obsahem pseudoefedrinu a potřebných chemických látek, kterým následně pověřovali různé členy organizované skupiny. Jak samotná výroba, tak následná distribuce probíhala v režii dalších členů skupiny. Vyrobený metamfetamin určený k další distribuci byl za velkoobchodní ceny dále přeprodáván, případně byl organizován jeho vývoz mimo území ČR.

V laboratoři byly stovky litrů chemikálií

Na území Karlovarského kraje byla zajištěna kompletní velkoobjemová laboratoř na výrobu metamfetaminu a již vyrobená látka metamfetamin ve stadiu krystalizace. Dále policisté zajistili sklad chemikálií nezbytných k výrobě metamfetaminu, kde se nacházelo 620 l kyselin a rozpouštědel, 7 kg fosforu, 2 kg látky MSM (methylsulfonylmethan), která se používá k ředění metamfetaminu, 20 kg jódu a 180 kg tabáku. V rámci trestního řízení byl dále zadokumentován obchod s toluenem o objemu nejméně 1026 litrů, a s nejméně 10 kilogramy jódu.

"V rámci trestního spisu „METHA“, který dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze, bylo ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy obviněno cekem sedm osob. Všechny obviněné osoby jsou stíhány vazebně," uvedla mluvčí policie Barbora Kudláčková.

Hrozící trestní sazba dle příslušné právní kvalifikace v případě pravomocného odsouzení činí osm až dvanáct let trestu odnětí svobody.

Prověřování trestné činnosti a realizace operace probíhala na území ČR ve spolupráci se specializovanými složkami dalších celorepublikových útvarů a Krajských ředitelství Policie ČR.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru