Žatec přivítal účastníky cyklo-běhu proti drogám
Žatec přivítal účastníky cyklo-běhu proti drogám. Foto zdroj: město Žatec
Louny

 

Žatec - Po dvouleté covidové přestávce do Žatce dnes znovu zavítala jedna z etap celorepublikového Cyklo-běhu za Českou republiku bez drog. Účastníky cyklo-běhu na náměstí Svobody přivítala starostka Žatce Zdeňka Hamousová, senátor Ivo Trešl a asi stovka dětí z místních škol.

Důvod celé akce je jednoduchý: Česko drží v Evropě nelichotivé prvenství. Téměř třetina mladistvých ve věku 15 až 16 let už má za sebou drogovou zkušenost. Takového poměru „nedosáhla“ žádná jiná země. Ukázat dětem, co způsobují drogy, a zastavit tento negativní trend, se snaží spolek Řekni ne drogám – Řekni ano životu, který cyklo-běh pořádá už 18. rokem.

2306běh2

2306běh5

Každá závislost škodí

V rámci oficiální setkání v Žatci zazněly krátké projevy starostky a senátora, došlo také k podpisu, jímž Zdeňka Hamousová symbolicky přihlásila Žatec ke zdravému stylu života a aby bylo Městem bez drog. Všichni přítomní také pozdravili skupinu cyklistů, kteří se v rámci dnešní etapy přesouvali z Mostu přes Žatec do Kadaně a poté do Karlových Varů.

2306běh3

Hlavně ale došlo také na přednášky o tom, co drogy znamenají a jak mohou škodit. „Každá závislost, nejen na drogách, je škodlivá,“ zdůraznil senátor a lékař Ivo Trešl.

Jedna z přednášek proběhla přímo na náměstí, další se uskutečnila na ZŠ Petra Bezruče. „Projekt je cílený hlavně na žáky druhého stupně základních škol, tedy od 6. do 9. ročníku. Ale bohužel je trend takový, že zkušenosti s drogami už mají někdy i desetileté děti, měli bychom tedy začít oslovovat děti už od čtvrtých tříd,“ upozornil na další nepříznivý trend tiskový mluvčí spolku David Macoun.

2306běh4

Prevence říká pravdu o drogách

Celý projekt je postavený na myšlence prevence. Ukazuje příběhy a zkušenosti lidí, kteří se do závislosti na drogách dostali. Ti vypráví, jak to poznamenalo jejich život i život jejich blízkých. Důležité jsou také dotazníky a zpětná vazba o drogách od účastníků přednášek.

V rámci cyklo-běhu je tak možné se v každém městě domluvit na vzdělávacích přednáškách. Představován je zároveň efektivní Hubbardův detoxikační program pro drogově závislé, jehož smysl spočívá v tom, že odvykání funguje bez jakékoliv náhražky a účastníka programu tak plnohodnotně vrací do běžného života. Pro všechny je ale lepší i jednodušší, když se dokáží závislosti vyhnout!

Důležitý je i samotný cyklo-běh, jehož účastníci během dvou týdnů projdou a projedou 41 měst Čech a Moravy na trase 1200 kilometrů. Celá akce upozorňuje i na hlubokou drogovou negramotnost a dětí a mládeže. Odborné studie ukazují, že mladí lidé, kteří nezačali brát drogy do svých 21 let, je s největší pravděpodobností nezačnou brát už nikdy. Tomáš Kassal

2306běh1

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru