V Česku roste počet případů těžkých průjmů u dětí. Pozor na návštěvy zvířat a grilování!
Ilustrační foto
Louny

ČR - V poslední době byl v ČR zaznamenán významně vyšší výskyt hlášených případů závažných průjmových onemocnění vyvolaných shiga toxin produkujícími bakteriemi E. coli (STEC). Konkrétně v květnu bylo hlášeno 8 případů a v červnu 7 případů. To je více než polovina ze všech letošních případů. V 80 procentech onemocněly děti do pěti let věku. Pro přenos infekce jsou rizikovými zvířaty především kozy, ovce a hovězí dobytek. Děti se mohou nakazit například kontaktem se zvířaty, konzumací nedostatečně tepelně zpracovaného masa, ale také kontaktem s nakaženým člověkem.

„S ohledem na to, že za prvních 6 měsíců tohoto roku evidujeme celkem 25 takových infekcí a více než polovina těchto případů je z posledních dvou měsíců, považujeme za vhodné varovat rodiče a připomenout základní pravidla hygieny a úpravy potravin. Bakterie E. coli se přenášejí poměrně snadno a závažné průběhy ohrožují především malé děti. Těm může infekce způsobit velmi závažné onemocnění s krvavým průjmem, který může v některých případech vyústit až v akutní selhání ledvin vyžadující intenzivní péči,“ upozorňuje Jan Kynčl, vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ.

Rizikem může být i návštěva farmy

Onemocnění je často spojeno se sezónními aktivitami, například grilováním, nebo návštěvami zvířecích farem a dalších chovů zvířat. Bakterie zvaná E. coli se běžně vyskytuje ve střevech lidí i zvířat - je součástí naší normální střevní flóry a obvykle je neškodná. Nicméně, jsou určité kmeny E. coli, které jsou schopné produkovat toxiny a z klinického hlediska způsobit velmi závažné onemocnění.

„Dominantním rezervoárem infekce je hovězí dobytek, kozy a ovce. Přenos z osoby na osobu je možný u úzkých kontaktů při nedostatečné osobní hygieně, tedy v rodinách, dětských kolektivech, ale i v dalších centrech sdružujících lidi kvůli nejrůznějším aktivitám nebo druhům péče. Cestou přenosu těchto infekcí může být především nedostatečně tepelně upravené maso a nepasterizované mléko, a také přímý kontakt se zvířaty nebo jejich blízkým prostředím, to znamená i s krmítky, podestýlkou a podobně,“ popisuje Michaela Špačková z Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ.

Jaká dodržovat opatření?

„Abychom ochránili před nákazou sebe i své děti, je potřeba dávat pozor především na tyto základní body. Nekonzumovat nedostatečně tepelně upravené maso a pozor, týká se to třeba i hamburgerů, které často lidé podávají při grilování ještě krvavé či nedostatečně propečené. Stejně tak to platí pro steaky. Vyvarovat se nepasterizovaného mléka a výrobků z něj. Ochutnat čerstvé mléko od kravičky na farmě nemusí být vždy dobrý nápad. Dále, důkladně omýt čerstvou zeleninu před konzumací a třeba ji i oloupat. Umývat si řádně ruce mýdlem a teplou vodou, a to nejen před jídlem, ale i při jeho přípravě, servírování, po použití toalety, zkrátka dodržovat základní hygienické návyky. Hygiena rukou je nutná také po kontaktu s domácími mazlíčky, hospodářskými zvířaty, nebo po návštěvě farmy či zoo,“ zdůrazňuje nutnost dodržování hygienických zásad doktorka Špačková.

Nemocné děti izolujte

Každá osoba s průjmem nebo zvracením musí být vyřazena z manipulace s potravinami a práce v kuchyni po dobu trvání potíží. Děti s průjmem a zvracením se nesmí zařazovat do dětského kolektivu, ale měly by být izolovány, například v domácím prostředí.

Nezapomínejme důkladně tepelně opracovat potraviny před konzumací, protože pečlivá tepelná úprava naprostou většinu bakterií v potravinách ničí. Vyhněte se také takzvané zkřížené kontaminaci, to znamená šíření bakterií ze syrové potravy na jídlo připravené k přímé spotřebě, třeba použitím samostatných kuchyňských prkének na krájení pro syrové maso a vařené maso nebo čerstvou zeleninu.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru