Procházková trasa kolem žateckých hradeb se začne budovat na jaře příštího roku
Žatecké hradby. Foto zdroj: město Žatec
Louny

Žatec - První etapa revitalizace žateckých hradeb, přesněji vzniku procházkové trasy kolem historického centra, by měla začít na jaře roku 2023. Tehdy by měla být známá dodavatelská firma.

Celá revitalizace prostoru pod hradbami je rozdělena do tří etap. V té první se bude upravovat prostor od divadla po Kněžskou bránu. Druhá etapa řeší svahy pod pivovarem od Kněžské brány po Nádražní schody. Ve třetí etapě se počítá s úpravou prostoru po obou stranách ulice Pod Střelnicí. Výsledkem má být promenádní trasa kolem hradeb, na níž budou opravené a doplněné cesty, nový mobiliář, moderní osvětlení a zcela obnovená zeleň.

V současné době se dokončuje projektová dokumentace pro provedení stavby první etapy, jejíž autorem je žatecká projekční kancelář DESIGN PROJEKT s.r.o.,“ popsala aktuální stav příprav vedoucí Odboru rozvoje města MěÚ Žatec Kateřina Mazánková.

Konkrétně se jedná o úpravu trasy chodníků v délce 675 metrů. Projekt řeší výměnu povrchů chodníků, jež budou z kamenné dlažby, doplnění mobiliáře, jako jsou třeba odpadkové koše či lavičky, opravu schodišť a opěrných zídek, výměnu veřejného osvětlení a parkové úpravy. Dojde i k úpravě nočního nasvětlení hradeb. „Nově bude v lokalitě umístěn mobiliář a interaktivní prvky informující o historii města. Veřejné osvětlení i nasvětlení hradeb bude provedeno s využitím LED svítidel. Osvětlení nebude mít pouze funkci provozní, tedy nasvětlení komunikací, ale bude zároveň sloužit jako architektonický prvek dotvářející kulisu hradeb,“ dodala Kateřina Mazánková.

Finanční náklady na vznik okružní procházkové trasy kolem hradeb zatím nejsou přesně vyčíslené, vyplynou z výběrových řízení na dodavatele jednotlivých etap. Na I. etapu se předběžně počítalo v městském rozpočtu s částkou 15 milionů korun. (kas)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru