Přichází pokojná, ale škaredá nuda. Ani na horách nenajdeme útočiště před inverzí!
Ilustrační foto: CC0
Louny

Lounsko - Ach, Eriku... Že žádného Erika neznáte? Podívejte se z okna a hned ho poznáte. Možná jste ho poznali již o víkendu při rozsvícení vánočního stromu. Erik je roztahovačný Rus. Má docela vysoký tlak a ještě aby ne, když jeho srdce dlí poblíž Moskvy. A co se té jeho roztahovačnosti týče, je opravdu grandiózní. Koneckonců, když na náměstí v Litvínově slavili příchod adventu, tak se roztahoval od Číny přes Mongolsko a Kazachstán až po Česko. Erik je tlaková výše, přesněji řečeno jedna z tlakových výší, které dohromady tvoří jedno ohromné pole vysokého tlaku vzduchu nad Eurasií.

Hlavně kvůli Erikovi do české kotliny proudí, a ještě nějakou dobu proudit bude, vzduch od jihovýchodu. Jihovýchodní vítr na přelomu listopadu (meteorologického podzimu) a prosince (meteorologické zimy), v Erikově podání, nemůže skončit jinak než pokojnou, ale škaredou nudou neboli inverzním charakterem počasí. Mráz nebude, sníh nebude, sluníčko nebude, nic nebude. Tedy až na bílošedou deku, kterou ocení nejen naše plíce...

29. listopadu: Mlhavo/zataženo, bez srážek. V maximu okolo 0 až 4 °C, v minimu kolem 0 °C.

Sbohem, podzime: Mlhavo/zataženo, bez srážek. V maximu okolo 0 až 4 °C, v minimu kolem 0 °C.

Vítej, zimo: Mlhavo/zataženo, bez srážek. V maximu okolo 1 až 5 °C, v minimu kolem 0 °C.

Pokud by měl pondělní odpolední běh amerického modelu GFS (Global Forecast System) pravdu, tak bychom v období od Mikuláše do druhé (bronzové) adventní neděle rozhodně využili sluneční brýle, protože by bylo jasno. Avšak za cenu celodenních holomrazů, resp. minim kolem -6 až -10 °C a maxim okolo -4 až 0 °C. Máte zájem? Pak se modlete, ať to „Američanovi“ vyjde. Ladovská zima se každopádně nechystá ani do hor, což je pro mnohé velice smutná zpráva. Holomrazy, i Krušňáky bez sněhu... Jeden by řekl, že počasí změnilo názor a začíná signalizovat, že nás má ve své hýždi. Ajajaj!

Napsal Kamil Sojka

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru