OBRAZEM: Do Ústí přilákala tisíce sběratelů výroční tisícikorunová bankovka
Do ústecké pobočky ČNB si pro výroční tisícikorunovou bankovku přijel Štěpán V. až z Prahy. Foto: Petr Sochůrek
Louny

Ústí nad Labem – Čtyři až pět hodin si museli ve středu 8. února 2023 krátce před polednem vystát frontu sběratelé bankovek české měny před ústeckou pobočkou České národní banky. Důvodem byla směna tisícikoruny vydané k 30. výročí rozdělení české a slovenské měny.

Získat výroční bankovku přijel do Ústí nad Labem Štěpán V. z Prahy. „Když jsem viděl ráno šílenství u nás v Praze, vydal jsem se zkusit štěstí do Ústí. Využil jsem možnosti maximálního počtu pěti kusů. Věřím, že výroční bankovka bude ze sběratelského hlediska získávat na hodnotě,“ uvedl po vyjití z banky Štěpán V.

Nebyl sám, kdo vážil několik desítek kilometrů k získání výroční tisícikoruny. „My jsme přijeli z Chomutova. Frontu jsme stáli necelé čtyři hodiny. Když si připočítáte hodinku cesty do Ústí a hodinu zpět domů, tak nás stálo získání výroční tisícovky šest hodin času. Už teď pro nás mají bankovky cenu. Uschováme je, a doufáme, že ze sběratelského hlediska budou získávat na hodnotě,“ odpověděl před bankou krátce před polednem na dotaz reportéra mladý pár.

0802 cnb bankovka ul 1

ZÁJEMCI O VÝROČNÍ TISÍCIKORUNOVOU BANKOVKU ZAPLNILI OD RANNÍCH HODIN KLÁŠTERNÍ ULICI. FOTO: PETR SOCHŮREK

Česká národní banka zájemcům o výroční tisícikorunovou bankovku doporučuje sledovat stránky finančního institutu, kde pravidelně aktualizuje informace o situaci na jednotlivých pobočkách. „V zájmu rychlého odbavení doporučujeme, aby zájemci o výroční bankovky předkládali přesnou částku v Kč (počet požadovaných bankovek s přítiskem krát 1 000) v bankovkách. Platba kartou není možná,“ upozorňovala již po jedenácté hodině dopolední Česká národní banka, kdy musela uzavřít pobočku v Praze, Hradci Králové a Brně z kapacitních důvodů.

0802 cnb bankovka ul 2

ENORMNÍ ZÁJEM O VÝROČNÍ BANKOVKU V ÚSTÍ NAD LABEM. FOTO: PETR SOCHŮREK

Do oběhu vydala Česká národní banka 8. února 2023 celkem 200 tisíc kusů výročních bankovek 1 000 Kč. Přesně 30 let od zahájení úspěšného rozdělení česko-slovenské měny. (více zde) Výměna bankovky je možná pouze osobně na pobočce v prodloužených pokladních hodinách od 7.30 do 16.00 hodin.

0802 cnb bankovka

VÝROČNÍ LOGO NA TISICIKORUNOVÉ BANKOVCE AKADEMICKÉHO MALÍŘE JANA SOLPERY. ZDROJ: CNB.CZ

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru