Město převzalo od Ministerstva obrany trojici řopíků, jeden z nich chce zpřístupnit veřejnosti
Zdroj: www.mulouny.cz
Louny

 

Louny - Ve středu 6. září došlo k oficiálnímu převodu tří objektů lehkého vojenského opevnění, tzv. „řopíků“, do majetku města. Tento bezúplatný převod schválilo Zastupitelstvo města Loun na svém zasedání již 10. dubna tohoto roku. Město Louny získalo historické objekty od Ministerstva obrany České republiky.

Město na základě smlouvy získalo betonové objekty lehkého vojenského opevnění z roku 1937, konkrétně typy A-120, které se nacházejí na břehu řeky Ohře pod ZŠ J. A. Komenského a na Městském koupališti v Lounech a dále typ A-220Z na lounském výstavišti. Na všech objektech jsou zabetonovány nejen vchody, ale boční střílny a granátové shozy. Dodnes jsou na lounských lehkých vojenských opevněních zachovány některé původní detailní prvky, například část maskování nebo oka na maskovací sítě.

1209bunkr2

Zdroj: www.mulouny.cz

„Jsme rádi, že se převod uskutečnil, protože tyto objekty patří k historii města. Do budoucna bychom chtěli zpřístupnit veřejnosti objekt na lounském výstavišti, protože je ze všech převedených objektů nejlépe dostupný a také poměrně zachovalý,“ uvedl k převodu místostarosta města Mgr. Jan Čermák.

1209bunkr3

Zdroj: www.mulouny.cz

Více k jednotlivým objektům lounského lehkého vojenského opevnění naleznete zde:

Objekt č. 57/A – 120N – pod ZŠ J.A. Komenského

Objekt č. 58/A-120Z – v areálu Městského koupaliště v Lounech

Objekt č. 59/ A – 220Z - na lounském výstavišti

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru