Louny, Žatec –  Na dvanáctém místě v žebříčku nezaměstnanosti podle jednotlivých okresů v Česku byl ke konci února okres Louny. Bylo zde 7,1 procenta nezaměstnaných. Pro srovnání: Zcela nanahoře je s 10,2 procenty nezaměstnaných Karviná. Celorepublikový průměr je poloviční. Podle aktuálních výsledků Úřadu práce ČR podíl nezaměstnaných osob klesl v únoru na 5,1 % (leden 2017 – 5,3 %, únor 2016 – 6,3 %).

0903nezamestnanost

Zaměstnavatelé měli v únoru největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, dělníky v oblasti výstavby budov, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel. Ilustrační foto: CC 2.5

Situace na pracovním trhu aktuálně odpovídá jak dlouhodobé situaci, tak ročnímu období. Česká ekonomika stále roste a dílem přispěl i příchod příznivého počasí.

„Z evidence ÚP ČR odešlo v únoru téměř 48 tis. lidí. Řada z nich nachází uplatnění díky postupnému rozjezdu sezónních prací ve stavebnictví, v lázeňství, lesnictví nebo třeba cestovním ruchu. Zaznamenáváme též vyšší zájem zaměstnavatelů o pracovníky na veřejně prospěšné práce v souvislosti s jarními úklidy veřejných prostranství. A svou činnost obnovují i živnostníci, kteří dočasně přerušili své podnikání. Zároveň v horských střediscích stále trvá zimní turistická sezóna. Nezaměstnanost tak bude v nadcházejícím období s největší pravděpodobností i nadále klesat," popisuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly ke konci předchozího měsíce okresy Praha-východ a Rychnov nad Kněžnou (oba 1,8 %), Praha-západ a Mladá Boleslav (oba 2,7 %), Benešov a Plzeň-město (oba 2,8 %) a Jičín (3,1 %). Podíl nezaměstnaných osob stejný nebo vyšší než republikový průměr hlásí 36 regionů. Nejvyšší byl v okresech Karviná (10,2 %), Most (9,9 %), Jeseník (9,5 %), Bruntál (9,1 %), Znojmo (9 %), Ostrava-město (8,7 %), Ústí nad Labem (8,6 %) a Děčín (8,1 %).

0903nezamestnanostmapa

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v únoru 73 regionů. Největší pak okresy Domažlice (o 7,3 %), Havlíčkův Brod (o 5,6 %), Pelhřimov a Chrudim (shodně o 5,1 %), Klatovy (o 4,8 %), Plzeň-město (o 4,5 %), Strakonice a Mladá Boleslav (shodně o 4,4 %). Naopak nezaměstnanost vzrostla ve 2 regionech - Jeseník (o 0,3 %) a Ústí nad Labem (o 0,2 %). V okresech Děčín a Znojmo zůstala nezaměstnanost na stejné úrovni.

Zaměstnavatelé měli v únoru největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, dělníky v oblasti výstavby budov, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, uklízeče, kuchaře (kromě šéfkuchařů) a pomocné kuchaře, montážní dělníky, pracovníky ostrahy bezpečnostních agentur, svářeče, řezače plamenem a páječe, montážní dělníky elektro a energetických zařízení nebo nástrojáře.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru