Orkán Friederike udeřil přesně po 11 letech od Kyrilla. Hasiči v kraji vyjížděli 150krát
Popadané stromy, jeden z nejčastějších výjezdů hasičů při vichřici. Foto: HZS ČR
Louny

Ústecký kraj, ČR - Přesně 11 let poté, co se přes naši republiku přehnal pustošivý orkán Kyrill, dorazila ve čtvrtek 18. ledna 2018 do České republiky tlaková níže a s ní orkán Friederike.

Varování Českého hydrometeorologického ústavu pro celé území České republiky na velmi silný vítr, silné sněžení, sněhové jazyky a náledí se vyplnil beze zbytku. Nejpostiženějšími byly kraje Ústecký, Liberecký, Plzeňský, Středočeský a Karlovarský.

Silný vítr o rychlosti až 120 km/hod lámal stromy a větve v severozápadní části naší republiky. Hasiči téměř celý den vyjížděli poskytnout lidem technickou pomoc, ta spočívala v odklízení nebezpečných větví a stromů, odstranění stromů z drátů elektrického vedení, zprůjezdnění silničních komunikací i železničních tratí, zajištění uvolněných reklamních poutačů nebo plechů na střechách.

Počet výjezdů k těmto událostem se během čtvrtečního dne zvýšil 5krát oproti dlouhodobému dennímu průměru.

Hasičské jednotky v Ústeckém kraji vyjely od 16:30 odpoledne do 7:30 ráno k 152 nahlášeným událostem způsobeným silným větrem. Ve většině případů to byly popadané stromy a větve na komunikace. Nejvíce v okresu Děčín – 102 nahlášených událostí. V okresu Teplice 12. V okresu Litoměřice 14. V okresu Louny 2. V okresu Most 3. V okresu Chomutov 6. V okresu Ústí nad Labem 15.

„Převážně jde o spadlé stromy na silnice, dráty vedení, železniční trať. V dalších případech to jsou stromy opřené o dům nebo plot, uvolněné střechy, antény, střešní tašky, plachty, reklamní tabule nebo opadaná omítka,“ sdělil mluvčí Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Lukáš Marvan.

1901stromymost

Spadlý strom v mostecké Vančurově ulici. Foto: Michal Hrdlička

Energetici ráno k 7. hodině evidovali na dvě desítky poruch na vedení vysokého napětí, další poruchy na nízkém napětí. „Aktuálně je bez elektřiny 5500 odběrných míst. Jedná se převážně o lokalitu Děčínska (Šluknovský výběžek a Českokamenicku) a v Libereckém kraji na Železnobrodsku,“ sdělila mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

„Naše poruchové čety jsou stále v terénu, intenzivně pracují na obnovení dodávek elektřiny do vichřicí postižených lokalit. Obnovení dodávek předpokládáme během dnešního dne,“ dodala Soňa Holingerová.

Orkán Friederike by měl během dnešního dne postupovat přes Polsko dále k východu. Český hydrometeorologický ústav pro dnešní den vydal předpovědní výstražnou informaci pouze na jev náledí.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru