Žatec obhájil své prvenství v Ústeckém kraji jako historické město roku
Ilustrační foto
Louny

Žatec - Titul Historické město roku se uděluje jako ocenění za nejlepší přípravu a realizaci v rámci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón, který je nástrojem k obnově kulturních památek nacházejících se v nejcennějších částech našich historických měst, prohlášených za městské památkové rezervace a zóny.

Komise v případě vítězného města Žatec již podruhé za sebou vysoce hodnotila dlouhodobou a soustavnou péči nejen o památkový fond, kterou vyvíjí město v souvislosti se zápisem Žatce – města chmele do seznamu UNESCO. Chmelařské stavby nejsou nikde jinde na světě dochovány v takovém množství a koncentraci a město každoročně vynakládá nemalé částky na pořádání různých kulturních akcí, spojených s udržováním kulturního dědictví a zejména regionálních chmelařských tradic.

Mimořádná kvalita spočívá ve velkém počtu typologicky ojedinělých chmelařských staveb, koncentrovaných na malém území v samotném historickém jádru města, při současném dochování původní středověké uliční struktury. Celkové hodnocení s malým bodovým rozdílem zejména mezi prvním a druhým místem, a rovněž mezi třetím a čtvrtým místem, svědčí o svědomité péči všech zúčastněných měst o jejich památkové zóny a rezervace.

O vítězství v daném roce mnohdy rozhoduje dokončení velkých projektů, které vyřeší dlouholetou slabinu měst, ať již se jedná o úspěšnou obnovu opuštěných areálů v havarijním stavu nebo řešení stravovacích, ubytovacích či jiných kapacit, tolik důležitých pro turistickou atraktivitu daného města. Komise s povděkem sleduje pozitivní posun u všech zúčastněných, a postupné zhodnocování jejich potenciálu na vítězství. Hodnotící komise, složená ze zástupců Národního památkového ústavu, Ministerstva pro místní rozvoj a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska během dvou dnů provedla návštěvu všech soutěžících měst, vyslechla obhajobu přihlášek a navštívila i některé památky obnovené v rámci „Programu“ v uvedeném soutěžním roce.

Při následném závěrečném posouzení v sídle územního odborného pracoviště NPÚ ÚOP v Ústí nad Labem vzešlo toto bodové ohodnocení zúčastněných měst:

  • Žatec (270 bodů) – nominován do celostátního kola soutěže
  • Kadaň (265 bodů)
  • Terezín (237 bodů)
  • Benešov nad Ploučnicí (230 bodů)

Vítěz krajského kola obdrží z programu regenerace 100 000 Kč a pamětní list. Vítěz celostátního kola soutěže získá, kromě práva užívat příslušný rok titul Historické město roku, hlavní cenu 1 000 000 Kč, umělecké dílo z českého křišťálu a pamětní grafický list od předních českých umělců. Slavnostní vyhlášení cen proběhne v dubnu 2018, tradičně u příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru