Zápach obtěžoval lidi v Postoloprtech. Ve sklepě byly chemikálie
Kádě s chemikáliemi v objektu v Postoloprtech.
Louny

Postoloprty – Nesnesitelný zápach šířící se z bývalých pivovarských sklepů obtěžoval několik týdnů lidi v Postoloprtech. V místě pak proběhlo několik kontrol a ukázalo se, že tam jsou uskladněny nádoby s chemikáliemi k výrobě vinylových houbiček. K tomuto způsobu využití objektu ale neměla firma povolení. Podle starosty Postoloprt je nicméně objekt nyní už vyklizen a problém se zápachem by měl být vyřešen.

Potíže trvaly přibližně od ledna, kdy do sklepů, kde se dříve pěstovaly žampiony, začala nová firma vozit svá zařízení. V místě pak začala výroba plastových čisticích houbiček. Jenže ta byla spojena se zápachem. Navíc jde o památkový objekt a město nevydalo povolení k tomuto způsobu využití objektu.

„Na zahradě páchnou chemikálie. Člověku se tam točí hlava po pěti minutách pobytu. Nemůžeme ani otevřít okno a vyvětrat,“ popsala Lucie Ponikelská. Podle ní v místě proběhly i kontroly za účasti městské policie, zjištěny tam byly velké kádě s chemickými látkami.

Podle starosty Postoloprt Zdeňka Pištory úřady v místě už dvakrát prověřily situaci. Jednou v únoru a podruhé tento týden. Obě kontroly iniciovalo město, jednu prostřednictvím stavebního úřadu a druhou ve spolupráci s pracovníky z oblasti životního prostředí v Lounech. „Při kontrole tento týden v pondělí jsme nicméně už zjistili, že objekt je vyklizen. Další šetření na místě proběhne ještě v pátek. Problémy se zápachem by však už měly skončit,“ uvedl v úterý Zdeněk Pištora.

Jak sdělil, město se s firmou dohadovalo prakticky od začátku jejího působení v Postoloprtech. Na konci února stavební úřad vydal rozhodnutí, že firma musí ukončit nepovolené užívání objektu. „V objektu je povoleno jen pěstování žampionů. Žádná změna užívání povolena nebyla. Tedy ani výroba čehokoli, ani skladování chemických látek,“ říká starosta.

V pátek proběhne v místě ještě další kontrola dodržení rozhodnutí stavebního úřadu. Tam by se mělo znovu potvrdit, že objekt je vyklizen, uvádí starosta. Město potom bude pečlivě hlídat další dění kolem objektu. „Kdyby tam chtěl kdokoli obnovit výrobu nebo zahájit jinou nevhodnou činnost, musel by k tomu mít řadu povolení od mnoha subjektů včetně například i krajského úřadu či města. Budeme to hlídat, souhlas k ničemu takovému město nedá, a pokud to udělají jiné instituce, budeme protestovat,“ uvedl starosta.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru