První máj jako za starých časů. Pionýři, mávátka a průvody jsou hned na třech místech
Veselý první máj v Brodech, začátky této akce. Foto archiv pořadatelů
Louny

Okres Louny – Jarní prodloužený víkend už pomalu začíná (někteří dospělí sice jdou v pondělí do práce, ale u dětí by to byla naprostá výjimka, protože 95% škol vyhlásilo na pondělí ředitelské volno) a v okrese Louny se během něj budou pálit čarodějnice minimálně na stovce míst. Akce v rámci této zábavy začaly už ve čtvrtek, pokračují i v pátek, sobotu a pak samozřejmě v pondělí.

Na pálení čarodějnic hned v úterý naváže oslava prvního máje, který je v ČR státním svátkem, a v posledních letech přibývá humorných setkání, která připomínají dřívější slavení s pionýry, průvodem, mávátky a alegorickými vozy. S tradicí tohoto druhu začali pořadatelé v Kryrech, později se přidali i v Brodech a Panenském Týnci. Právě tam se mohou lidé vydat i letos, pokud chtějí vidět rozverný prvomájový průvod a vesele zavzpomínat na časy budování socialismu.

V Kryrech je svátek poslední roky koncipován jako dvoudenní. Třicátého dubna se pálí čarodějnice, což je kromě obvyklých úkonů spojeno i s rockovým koncertem a další zábavou. Hned prvního května ve městě pokračují oslavy prvního máje. Dříve mu pořadatelé dávali název Pivní máj, nyní je to trochu neutrálněji Svátek dobré nálady. „Prvomájový průvod vyrazí na pochod přes centrum města přesně ve 12 hodin,“ uvedl jeden z pořadatelů Karel Fiala, který bude o den dříve na místě i moderátorem „čarodějnicového koncertu“. Zábava pro všechny generace v Kryrech začne na prvního máje už v 9 hodin. Lidé se mohou těšit na hudbu, občerstvení, taneční vystoupení, pouťové atrakce. Letos jde už o 19. ročník recesistické prvomájové oslavy.

O kus dál na Podbořansku vyráží do akce prvomájový průvod také v Brodech u Krásného Dvora. „Poprvé jsme s tím začali v roce 2009,“ vzpomíná jeden z pořadatelů Miroslav Koplík. „Nejprve obcí projel jen průvod hasičů, další roky jsme to už rozšířili i o veselé převleky postav z minulých let. Každý rok máme připravené nějaké překvapení,“ sdělil. „Náš průvod začíná v 10 hodin, kdy vyjíždí jízda hasičů z Krásného Dvora přes Chrášťany do Brodů na náves. Tam je radostně přivítají občané a pokračuje další bohatý program májové veselice,“ uvedl Antonín Doležal, další pořadatel z Brodů.

Průvod ve veselých socialistických kostýmech si letos mohou užít také účastníci a diváci v Panenském Týnci u Loun. Sraz je na návsi, cíl s občerstvením v sokolovně. Průvod se vydá na trasu ve 13 hodin. Letos jde o jeho třetí ročník. „Nestyďte se a přijďte zavzpomínat na staré dobré časy. S sebou dobový úbor, tisk a výrobky – nutné!“ zvou pořadatelé z komunity Tejnecko. V úterý je volno, tak se tedy přijďte pobavit!

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru