Na kolo sedejte jen s přilbou! Ke kampani se připojilo i město Louny
Ilustrační foto pixabay.com
Louny

Louny, ČR – Počet příznivců rekreační cyklistiky v ČR stále stoupá. Odhaduje se, že v českých a moravských domácnostech mají jejich členové nyní k dispozici asi čtyři miliony jízdních kol. Avšak pozor: tento sport má i svou odvrácenou stránku, zvláště při nedodržení všech pravidel bezpečnosti a opatrnosti. Loni při dopravních nehodách v ČR zahynulo 44 cyklistů a dalších více než 350 bylo těžce zraněno. Necelé tři tisíce lidí na kolech vyvázly z karambolu s lehčím zraněním.

Cyklisté patří mezi velmi početné účastníky silničního provozu, zároveň však i mezi nejvíce ohrožené a zranitelné. „Často však záleží i na nich samotných, jak budou na silnicích v bezpečí. Stále se najde řada z nich, kteří vyjedou bez ochranné přilby, anebo dokonce i pod vlivem alkoholu – to jsou jedny z nejčastějších rizikových faktorů, kterými cyklisté ohrožují sami sebe. Následky pak mohou být fatální,“ uvedl Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti. „Prevenci nehodovosti cyklistů je nutné stále věnovat zvýšenou pozornost,“ dodal.

Tým silniční bezpečnosti při květnovém startu hlavní cyklistické sezony připravil už osmý ročník projektu s názvem Na kole jen s přilbou. Do informační kampaně na toto téma se zapojují i některá česká města, letos projekt probíhá také ve spolupráci s Horskou službou ČR. Projekt vede nezisková organizace Bezpečně na silnicích. „Hlavním cílem je snížení nehodovosti a zejména následků dopravních nehod cyklistů v ČR zapříčiněných nepoužitím či nesprávným použitím bezpečnostních prvků při jízdě na kole. Důraz kampaně klademe na používání ochranných přileb,“ upřesnil Roman Budský.

Při projektu spolupracuje i město Louny. „Zapojte se do celorepublikové kampaně, myslete na svou bezpečnost, používejte přilby! V našem infocentru si můžete vzít letáček k projektu a také i další dárek či pomůcku - cyklomapu Lounska a Rakovnicka,“ uvádí Městské informační centrum Louny.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru