Pamatujete na Ňuňáka z filmu a ústecké zoo? Takto si ho můžete připomenout i po smrti
Foto: Nikola Roštejnská
Zajímavosti

Ústí nad Labem - V pátek proběhla v Muzeu města Ústí nad Labem prezentace kosterního a dermoplastického preparátu orangutana bornejského a zároveň křest nové publikace Ňuňák miláček Ústečanů, která vznikla ve spolupráci několika autorů vzpomínajících na tuto ojedinělou zvířecí osobnost.

„Ňuňák přišel do naší zoo na jaře roku 1989 spolu s družkou Ňuninkou ve stáří cca 18-24 měsíců. Měli zde pouze prodělat povinnou karanténu a zúčastnit se natáčení filmu režisérky Marie Poledňákové Dva lidi v ZOO, ale nakonec u nás na doporučení koordinátora EEP zůstali,“ přibližuje ředitel zoo Roman Končel. „Přesto, že jejich příchod byl poměrně dramatický, protože bylo postupně zjištěno, že se obě mláďata stala kořistí pašeráků, nadstandardní péče chovatelů jim krušné začátky života vynahradila. Ňuňák s Ňuninkou zplodili celkem pět mláďat, z nichž samička Cantik žije v zoo i nadále. Bohužel, kvůli zdravotnímu stavu v důsledku vážného onemocnění musel být vloni na začátku listopadu Ňuňák utracen,“ vysvětluje Roman Končel.

„Na základě spolupráce mezi Zoo Ústí nad Labem a Muzeem města Ústí nad Labem jsme následně nechali zhotovit dva preparáty, kosterní a dermoplastický. Na jejich zhotovení byla rozpočtovou změnou z rozhodnutí Rady města Ústí nad Labem poskytnuta mimořádná dotace z rozpočtu statutárního města Ústí nad Labem v celkové výši 150.000,- Kč. Uvedené preparáty budou zařazeny do přírodovědných sbírek Muzea města Ústí nad Labem. Nyní jsou u nás k vidění v rámci výstavy Milování v přírodě, která byla kvůli velkému zájmu návštěvníků prodloužena až do 31. 10. 2018,“ informuje ředitel Muzea Ústí nad Labem Václav Houfek.

2406nunak1

Foto: Nikola Roštejnská

Zároveň s prezentací výše uvedených preparátů proběhl křest právě vydané publikace Ňuňák miláček Ústečanů. „Jedná se o sborník příspěvků, které shrnují nejen příběh orangutana Ňuňáka a jeho význam pro evropský chov, ale také informace o ohrožení volně žijících orangutanů. Zároveň jsou zde publikovány vzpomínky chovatelů, informace o Ňuňákových tvůrčích aktivitách nebo vzpomínky na jeho účast při natáčení filmu režisérky Marie Poledňákové Dva lidi v ZOO. Na setkání s Ňuňákem také vzpomínají zpěvačka Petra Černocká nebo modelka Pavlína Babůrková Kratochvílová,“ přibližuje kurátorka muzea Zuzana Vařilová. Tato stodvacetistránková publikace s bohatým obrazovým doprovodem je od 22. 6. 2018 v prodeji v Zoo Ústí nad Labem a v Muzeu města Ústí nad Labem za cenu 75,- Kč.

Zařazením uvedených preparátů do muzejních sbírek a vydáním uvedené publikace naplňuje Muzeum města Ústí nad Labem své poslání veřejné instituce v oblasti dokumentace výskytu vzácných druhů živočichů, které jsou bezprostředně ohroženy vyhynutím. Zároveň prezentací příběhu orangutana Ňuňáka přispívá k šíření veřejné podpory na ochranu těchto lidoopů a na záchranu jejich původního životního prostředí, které je v současnosti rozsáhle devastováno. Zároveň se jedná o zaznamenání chovatelské činnosti ústecké zoo v posledních třiceti letech.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru