OBRAZEM: Tady se rodí policejní psi! Navštívili jsme znovuotevřenou chovnou stanici, je jediná v Česku
Devítitýdenní štěňata v policejní chovné stanici. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Prackovice nad Labem – Zhruba stovku nových služebních psů každý rok potřebují čeští policisté. Jejich potřeby má pokrýt v pondělí znovuotevřená chovná stanice Policie ČR v Prackovicích nad Labem mezi Lovosicemi a Ústím nad Labem. Jde o jediné zařízení svého druhu v České republice.

Nechybí tady nic: porodna, odchovna, veterinární ošetřovna, a hlavně spousta výběhů. Na rozlehlém pozemku v Prackovicích je jich tu kolem sedmi desítek. V areálu mají s chovem policejních psů šedesátileté zkušenosti. Jen od roku 2012 do teď zde bylo zavřeno. Všichni služební psi se mezitím rodili jen v Domažlicích. Tamní zařízení ale zcela nevyhovovalo potřebám, a tak policie investovala osm milionů korun do úprav areálu v Prackovicích, který byl zatím zakonzervován. „Rozhodla o tom odborná pracovní skupina,“ připomíná první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

„Po desetiletí jsme zde byli zvyklí na štěkot psů, a jsem ráda, že je znovu uslyšíme. Přejeme hodně úspěchů s chovem,“ říká starostka Prackovic nad Labem Andrea Svobodová Křešová.

Procházíme stanicí, ve výbězích jsou němečtí a belgičtí ovčáci. A taky štěňata. Čtveřice devítitýdenních německých ovčáků je rázem středem pozornosti jak přítomných hostů, tak novinářů. Teď jsou z nich mediální hvězdy, zhruba v roce a půl se ale z nich začnou stávat odborníci na vyhledávání drog, výbušnin, zbraní, ale i lidí či jejich ostatků. Jiní budou třeba hlídkoví či strážní. U policie je zhruba sedm stovek služebních psů. Právě pro jejich přirozenou obměnu je potřeba „nové krve“ z Prackovic.

Policejní služební kynologie na území České republiky má bohatou tradici. Začátky využívání psovodů se služebními psy ve službě spadají až do období Rakousko-uherské monarchie.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru