Konec stáčení tachometrů? Od října za to bude hrozit obří pokuta!
Ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

ČR - Senátem schválená vládní novela zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích zavádí od 1. října 2018 až půlmilionovou pokutu za stáčení tachometru. Tachometr je možné nově zkontrolovat na www.kontrolatachometru.cz bez čísla protokolu poslední technické prohlídky.

Pokud mechanik při opravě nebo výměně tachometru nevystaví protokol a nepředá ho provozovateli silničního vozidla, může mu být uložena sankce až 50 tisíc korun. V případě, že provozovatel vozidla nepředá stanici technické kontroly při nejbližší evidenční kontrole protokol o provedení opravy nebo výměny počítadla ujeté vzdálenosti, může mu být uložena pokuta až 10 tisíc korun. Za nelegální změnu záznamu o celkové ujeté vzdálenosti na počítadle bude možné fyzické i právnické osobě uložit pokutu až 500 tisíc korun.

„Sankce půl milionu korun hrozí každému, kdo nelegálně stočil tachometr, ale míříme především na jednotlivce a společnosti, které takovou činnost provádí opakovaně a za úplatu. Běžné řidiče, kteří omylem koupí auto se stočeným tachometrem, poškozovat nechceme. Na všechny, kdo uvažují o koupi ojetého auta, proto apeluji, aby si vozidlo dostatečně prověřili,“ říká ministr dopravy Dan Ťok.

V praxi se stav tachometru sleduje zejména během kontroly na stanicích technické kontroly (STK) nebo stanicích měření emisí (SME), a dále takový přestupek může při technické silniční kontrole zjistit také policie. Pakliže při kontrole na STK dojde ke zjištění nižšího stavu kilometrů na počítadle tachometru než při předchozí kontrole, provozovatel takového vozidla má na odstranění této vážné závady (typu B) lhůtu 30 dnů. Během této doby musí předložit platný protokol o provedení opravy nebo výměny počítadla ujeté vzdálenosti, jinak vozidlo ztratí technickou způsobilost.

Pokud firma nebo fyzická osoba, která provedla opravu nebo výměnu počítadla, protokol nevystavila, hrozí jí za to sankce až 50 tisíc korun. V případě, že došlo k nelegálnímu stočení tachometru, hrozí tomu, kdo stočení provedl, sankce až 500 tisíc korun. „Podvody spojené se stáčením tachometrů aktivně řešíme už řadu let. Prvním krokem byla příprava aplikace kontrolatachometru.cz, dalším zavedení fotodokumentace na stanicích technické kontroly a měření emisí. Na příští rok dále chystáme úpravu informačního systému stanic technické kontroly, která bude automaticky upozorňovat na všechny případy, kdy by během kontroly na STK byl zjištěn nižší stav počítadla tachometru než při předchozí kontrole,“ dodává ministr dopravy Dan Ťok.

Motoristé mohou využívat veřejně přístupnou databázi www.kontrolatachometru.cz, kde si mohou zjistit stav tachometru při poslední technické kontrole a předchozích návštěvách na STK. Přestupky spojené se stáčením tachometrů projednávají krajské úřady, odvolacím orgánem je ministerstvo dopravy; vztahuje se na vozidla, která absolvovala kontrolu na STK po 1. lednu 2016, od kdy byla zavedena povinná fotodokumentace, s tím, že přestupek musel být spáchán po 1. říjnu 2018. Občané mající podezření na stočení tachometru u vozidel mohou věc oznámit např. také na policii nebo obci s rozšířenou působností.

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru