Dny evropského dědictví opět přiblížily veřejnosti dva historické vodní skvosty Skupiny ČEZ na severu Čech
Foto: ČEZ
Zajímavosti

Severní Čechy - Během Dnů evropského dědictví se tradičnímu zájmu těšila i historická vodní díla Skupiny ČEZ. Vodní elektrárnu Střekov v Ústí nad Labem, která byla přístupná stejně jako Masarykovo zdymadlo pouze během sobot 8. a 15. září, navštívili 374 zájemci.

Malá vodní elektrárna Želina na řece Ohři u Kadaně, jíž energetici zpřístupnili během 15. a 16. září, přilákala necelou stovku návštěvníků. V obou případech to byli jak jednotlivci, tak i rodiny s dětmi či skupinky přátel na výletě.

Z Koštic u Loun si například přijel prohlédnout VE Střekov Lumír Ráž, toho zajímala nejen technologie vodní elektrárny, ale třeba i rybí přechod. „Jsme na rodinném výletě. Sice o vodní elektrárně víme, neboť jezdíme na hrad Střekov, ale nikdy jsme se do ní ještě nepodívali. Tak jsme přijeli, aby naše děti viděly, že něco takového existuje a že i pomocí vody lze vyrobit elektřina,“ poznamenal pak za rodinu Matouškovu z Malého Chvojna otec Pavel.

1709zelina1

Přemysl Jirout, průvodce Návštěvnického a vzdělávacího centra Elektrárny Tušimice, která v rámci Skupiny ČEZ malou vodní elektrárnu Želina provozuje, seznamuje návštěvníky s její historií. Foto: ČEZ

VE Střekov má tři vertikální Kaplanovy turbíny a instalovaný výkon 19,5 MW, přičemž elektřinu vyrábí již od roku 1936. Je největší vodní elektrárnou na severu Čech. Hlavním účelem využití celého vodního díla Střekov je kromě získávání elektrické energie také zajištění potřebných hloubek a vyhovujících podmínek pro lodní dopravu. Kromě toho umožňuje i bezpečný rybí přechod. Ten, byť přiléhá k vodní elektrárně, ovšem spravuje Povodí Labe, stejně tak i samotné Masarykovo zdymadlo.

Po delší přestávce zapříčiněné nejrůznějšími rekonstrukcemi, obnovami a modernizací provozu, byla 15. a 16. září veřejnosti zpřístupněna malá vodní elektrárna Želina na řece Ohři. „Bydlíme v Kadani, tak se pochopitelně zajímáme o to, co se děje v jejím nejbližším okolí. Já navíc pracuji v Elektrárnách Prunéřov. Když tedy vím, jak se vyrábí elektrická energie z uhlí, tak proč se nepodívat, jak se vyrábí i pomocí obnovitelného zdroje,“ řekl s nadsázkou Martin Mošna, neboť na Želině už pochopitelně byl. Zajímalo ho ale, jak vypadá nyní po tak dlouhé uzavírce pro veřejnost. „Tak jsme, jak se říká, spojili příjemné s užitečným a vyrazili na pěknou ještě letní procházku,“ doplnila jeho slova manželka Martina.

1709zelina2

Malou vodní elektrárnu Želina si přišli prohlédnout i manželé Marcela a Martin Mošnovi z Kadaně. Na snímku je seznamuje s venkovní technologií Jaroslav Drozdík, průvodce Návštěvnického a vzdělávacího centra Elektrárny Tušimice, která v rámci Skupiny ČEZ toto malé vodní dílo provozuje. Foto: ČEZ

Zájemcům o prohlídku MVE Želina se věnovali hned tři průvodci Návštěvnického a vzdělávacího centra Elektrárny Tušimice, která v rámci Skupiny ČEZ toto malé vodní dílo provozuje. „Prakticky všichni se zajímali o novinky, které po všech předchozích rekonstrukcích a modernizacích nyní umožňují provoz Želiny na další desítky let. Středem jejich zájmu byli i obě vírové turbíny. Ty mohou být v provozu bez ohledu na stav hladiny Ohře, neboť jsou stavěny právě na využití nízkých průtoků a hladin. Všechny jsme pochopitelně seznámili i s historií malé vodní elektrárny,“ uzavřel Jaroslav Drozdík, jeden z průvodců Návštěvnického a vzdělávacího centra Elektrárny Tušimice.

Malá vodní elektrárna Želina letos „oslavila“ své 110 narozeniny. Jako dárek dostala od energetiků zrekonstruované obě dvojité Francisovy turbíny (2x 450 kW) a další vymoženosti moderní doby, které usnadní její provoz do budoucna. Veškeré sanace a rekonstrukční práce, včetně modernizace probíhaly více než tři roky. V současné době je přístupná pouze s odborným průvodcem, a to v rámci klasické předem domluvené exkurze. Dvě vírové násoskové turbíny mají instalovaný výkon každá 14,5 kW. V provozu jsou od 1. července 2016.

1709zelina3

Také v sobotu 15. září zavítaly na prohlídku vodní elektrárny Střekov desítky zájemců nejen z Ústí nad Labem. Na snímku jedna z dopoledních exkurzí. Foto: ČEZ

Autor: Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severní a střední Čechy

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru