Socha prvního československého prezidenta je vyhotovena z písku. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Karlovy Vary - Socha prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka na jeho koni, valachu Hektorovi, zdobí v těchto dnech Mlýnskou kolonádu v Karlových Varech. Ale zapomeňte na bronz, dřevo či sádru, toto umělecké dílo předního českého sochaře Tomáše Bosamba je totiž z písku.

Jezdecká socha v nadživotní velikosti vyrostla v centru Karlových Varů k příležitosti 100. výročí založení Československé republiky. Na tom samém místě byla postavena v květnu 2016 čtyřmetrová socha Karla IV. Začala tím tradice stavění velkých pískových soch k příležitosti zahájení lázeňské sezóny ve městě. V minulém roce to byla socha Karlovy Vary v pohybu a v letošním roce, vzhledem k významnému jubileu, které naše země slaví, bylo o podobě pískové stavby jasno.

S ohledem na statiku sochy z písku je dolní část sochy podepřena atributy vztahující se ke vzniku samostatného Československa, tj. mapa republiky, státní vlajka, Clevelandská dohoda, Pittsburská dohoda a Washingtonská deklarace, hrad českých králů v Praze a odznak československých legionářů.

Postup práce

Vlhký písek je nasypán do forem a po vrstvách zhutněn pneumatickým pěchem. Poté je shora postupně odbedňován a přitom je vyřezávána socha do finální podoby. Dostat se nahoru k opravám po odstranění všech forem již není možné.

Proč soše nevadí déšť?

S ohledem na vítr a případný déšť je nutné povrch sochy po dokončení naimpregnovat. Celková výška sochy cca 3,3 m, základna cca 3x2,5 m, objem písku cca 9m3 (tj. cca 18 tun). Použit je kopaný písek frakce 0-1 od Českých Budějovic. Touto technologií vyrobená socha za běžného počasí vydrží několik měsíců, včetně zimních.

Autorem soch je přední český sochař Tomáš Bosambo. S jeho tvorbou se lidé setkali nejen po celé Evropě, ale například i v Kolumbii, Číně, Koreji či Saúdské Arábii. Je figuralista, základ jeho práce jsou velké dubové sochy, pracuje ale i s kamenem, ledem a kompozity. Zhlédnout jeho tvorbu je možné na jeho facebookovém profilu pod jménem „bosambo“, nebo na www.bosambo.cz.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru