VIDEOREPORTÁŽ: Vysokoškoláci na výuce v elektrárně. V praxi zažívají, co se přednáší na univerzitě
S technologem provozu Jaroslavem Novotným. Vlevo Lenka Raková, odborný asistent docenta Dvorského. Foto: Ota Schnepp
Zajímavosti

Tušimice – Více než třicetiletou tradici má bloková výuka studentů z elektrotechnické fakulty Západočeské univerzity Plzeň, kteří ji absolvují v Elektrárně Tušimice Skupiny ČEZ.

První z nich, ještě pod hlavičkou klasické vysoké školy technického zaměření do ní zavítali již v roce 1981. Pro všechny zajímavá a hlavně efektivní forma výuky nebyla přerušena během nedávné komplexní obnovy elektrárny, pouze se na nějaký čas přesunula do Prunéřova. Smyslem praxe studentů katedry elektroenergetiky přitom je, aby se všichni seznámili s tím, co jim je během studia vštěpováno do hlavy jako teorie.

„Bloková výuka může některým studentům usnadnit budoucí volbu, neboť něco jiného je teorie a něco jiného je být u toho. Je dobré, když si mohou v praxi vše osahat, i když jen očima. I to může dost ovlivnit jejich budoucí rozhodnutí, jakým směrem se chtějí v energetice ubírat,“ říká Emil Dvorský, vedoucí výuky, jež jezdí do Tušimic od samého začátku. Podle něj se jedná o výuku, v níž je ucelená forma teorie a praxe zároveň. „Výuka je tudíž koncentrovaná, intenzivní. Není jen o přednáškách, neboť teorie navazuje na praxi. Studenti mají šanci vidět vše v reálné podobě a tím i lépe pochopí a zapamatují si, z čeho je budeme například v budoucnu zkoušet.“

Videoreportáž

https://www.youtube.com/watch?v=PnXW83X4gTU

Výuka nových energetických odborníků je podle Otakara Tučka, ředitele elektráren Tušimice a Prunéřov nepřetržitý proces, který má smysl jen tehdy, pokud není přerušen. Proto se Skupina ČEZ nebrání tomu, aby studenti ze Západočeské univerzity v Plzni každoročně dojížděli do elektráren na praxi. „Jestli to bude záležet jen na nás, dlouholetou tradici nepřerušíme. Vždyť si tím vychováváme další generace specialistů v nejrůznějších oborech důležitých pro výrobu elektřiny,“ uvedl Otakar Tuček. Jak dále konstatoval, již nastal generační problém technických kádrů, který se stále více prohlubuje. „Staří a osvědčení harcovníci opouštějí nejrůznější procesy energetické výroby kvůli důchodovému věku. Mladých specialistů a nových odborníků je zatím stále málo.“

Jeho slova potvrdil i Emil Dvorský: „Generační propad tu opravdu je. Hovoří o tom i počet studentů, navíc dříve jsme jezdili ve dvou týdenních turnusech minimálně s šestnácti studenty v každém. Letos sice máme 22 studentů, ale jen jeden turnus. Stejné to bylo už i vloni. V minulosti přitom bylo vždy kolem čtyřiceti studentů a navíc o energetiku měly zájem i mladé ženy. Poslední dobou se ale našemu oboru děvčata spíše vyhýbají. Na druhou stranu jsem vždy překvapen tím, kolik bývalých studentů během praxe potkám. Pracují nejen v severočeských, ale podle svého bydliště i v jiných elektrárnách, včetně jaderných.“

A jak vlastně takový praktický elektrárenský týden vypadá?

Jakmile studenti projdou úvodním ceremoniálem, který obnáší nezbytné školení o bezpečnosti práce, jak se mají pohybovat v provoze a podobně, následuje praktická výuka. Začíná klasicky přednáškou o výrobě elektrické energie a zadáním semestrální práce. Další dny už se postupně seznamují s celým elektrárenským provozem, určitý čas stráví například v blokové dozorně, v chemické úpravně vody či na odsíření. Nechybí ani návštěva společnosti VSE v Chomutově, která se zabývá přípravou a výběrem operátorů uhelných elektráren se simulátorovým výcvikem. Samozřejmě, že s docentem Dvorským řeší i seminární práce.

Bloková výuka se týká studentů 1. ročníku navazujícího magisterského studia. Zatímco dopoledne trávili vždy v Elektrárně Tušimice, odpoledne vyráželi do jiných lokalit. Zavítali tak i do teplárny v Žatci či na prohlídku paroplynové elektrárny ve Vřesové. Centrem jejich zájmu se stala pochopitelně i nejmodernější elektrárna ve střední Evropě – Nový zdroj v Ledvicích, kde neopomněli ani návštěvu informačního centra klasické energetiky, včetně výstupu na nejvyšší oficiální rozhlednu v České republice.

  • Ota Schnepp
REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru