Zajímavost: na světě je nová knížka Žatecká sedma. Obsahuje povídky od osmi autorů
Nová knížka povídek s názvem Žatecká sedma. Foto Libor Želinský
Zajímavosti

Žatec – Padesát šest povídek obsahuje nová knížka s názvem Žatecká sedma. Příběhy a útvary jsou to velmi různé: humorné, vážnější, s nádechem poetiky, mystiky, s historickými fakty, zajímavými myšlenkami, svižnými dialogy, nečekanými pointami. Všechny povídky přesto mají jeden společný prvek: všechny jsou nějakým způsobem spojeny vztahem k městu Žatci, byť se v něm přímo ani nemusejí odehrávat. Některé příběhy jsou zasazeny do města chmele, mnoho dalších se naopak odvíjí v úplně jiných zemích a destinacích. Žatec je však v povídce vždy nějak alespoň zmíněn.

Povídky napsalo osm autorů, čtyři půvabné spisovatelky a čtyři jejich kolegové muži. Své příběhy pro knížku vytvořili a dodali Barbora Belanová, Barbora Jermanová, Veronika Salášková, Kateřina Tesařová, František Blahout, Aleš Stroukal, Dominik Stroukal a Libor Želinský. Posledně jmenovaný je externím spolupracovníkem naší redakce.

Duchovním otcem celého projektu je Aleš Stroukal, žatecký patriot a spisovatel, který sám ze své tvorby postupně vydal už dvanáct knížek. „Původním záměrem bylo uměleckým způsobem vzdát hold městu Žatci, a také pokusit se pomoci zatím neznámým, ale talentovaným autorům k vydání jejich příběhů,“ prozradil Aleš Stroukal. „Nápad jsme dostali někdy během roku 2016. Jsem moc rád, že knížka s podtitulem 7 x 7 + 7 povídek inspirovaných Žatcem je po dvou letech na světě,“ říká spokojeně.

Autorů nakonec je osm

Autorů mělo být podle původních plánů sedm a každý dostal za úkol vytvořit do knížky sedm povídek. Odtud pramení i název Žatecká sedma. Nyní je knížka už vytištěná a spisovatelů je nakonec osm – jak se to stalo? „Je to tvůrčí proces a ten zraje, vyvíjí se a někdy se prostě různě zašmodrchá. Během práce na knížce, při náročném hledání a oslovování tvůrců jsem už po určení konečné sedmičky spisovatelů narazil ještě na jednu autorku s velkým talentem. Její věci se mi moc líbily, a tak jsem si řekl, proč vlastně ne? Tři mušketýři přece koneckonců byli také ve skutečnosti čtyři,“ usmál se Aleš Stroukal.

Knížku vydala společnost Ohře Media, s jejím vydáním pomohlo téměř padesát sponzorů včetně města Žatce. Vtipnými kresbami ji ilustroval Jiří Vaníček, v karikaturách pěkně ztvárnil i samotné autory. Kniha vyšla tento týden a vzhledem k názvu už asi ani nepřekvapí počet výtisků v prvním vydání: bylo jich 777. Pro zájemce bude v nejbližších dnech k dispozici v knihkupectví v Žatci na náměstí nebo i u samotných autorů. Křest nové knížky proběhne až v novém roce – na začátku února.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru