ROZHOVOR: Krycí doklady a další novinky. Sněmovna schválila posílení pravomocí České obchodní inspekce
Karel Novotný
Zajímavosti

Ústecký kraj, Praha - Kontroloři České obchodní inspekce (ČOI) zřejmě získají možnost používat skrytou identitu. Součástí budou krycí doklady, kterými by se mohli legitimovat při určitých typech kontrol. Sněmovna toto schválila. Novelu nyní posoudí senát. Ptáme se v této souvislosti náměstka ministra průmyslu a obchodu Karla Novotného.

Pane náměstku, v čem jsou hlavní body změny novely zákona o ČOI?

Daly by se shrnout do několika bodů. Za prvé jde o zakotvení některých nových pravidel pro kontrolní nákup. Podle dnešní právní úpravy je sice inspektor ČOI oprávněn provádět kontrolní nákup, avšak relativně často naráží na nevoli prodávajícího peníze zaplacené za kontrolní nákup vrátit poté, co zboží získané kontrolním nákupem nepoškozené vrátí kontrolované osobě, tzn., že se novelou zakládá právo inspektora ČOI odstoupit od smlouvy.

Za druhé jde o zakotvení nového oprávnění používat krycí prostředky, zejména změněnou identitu, důvodem je potřeba rozšířit oblasti kontrol při současné ochraně osobních údajů, jedná se o případy kontrol, kdy je třeba kontrolované osobě sdělit údaje o své identitě obsažené v občanském průkazu, například kontrola obchodních praktik tzv. šmejdů nebo kontrola autobazarů, kdy spotřebitelé při sepisování smluv běžně předkládají občanské průkazy, v takových případech inspektoři podstupují zbytečně vysoké riziko ohrožující jejich soukromí. Krycí doklady bude vydávat ministerstvo vnitra na základě žádostí ministerstva průmyslu a ČOI a nebudou je mít všichni inspektoři, ale jen několik z nich. Na předváděcích akcích žádají před vstupem organizátoři běžně občanský průkaz. Tudíž pak již znají pravou identitu inspektorů a vytvoří si seznam. Následně již inspektora dovnitř nevpustí, protože jejich identita je jim známá.

V této věci zaznívaly na půdě sněmovny kritické hlasy, především ze strany ODS. Nemůže dojít k zneužití?

V zákoně je to upraveno tak, že doklady nebudou pro ČOI volně k dispozici, tudíž jich nebude mnoho. Navržené oprávnění užívat krycí prostředky nebude bezbřehé. Tzn., že ČOI musí konkrétně zdůvodnit, za jakým účelem respektive na jakou konkrétní akci je potřebuje. Toto bude tzv. „administrovat“ ministerstvo průmyslu a ministerstvo průmyslu si o to vydání požádá ministerstvo vnitra.

Půjde například o situace při kontrole agresivních praktik na předváděcích akcích, tzv. šmejdů, nebo při přípravě konkrétního návrhu smlouvy s využitím údajů z průkazů totožnosti, tedy při kontrole v autobazarech, tedy ve výjimečných případech, kdy je důvodné podezření na protiprávní jednání, pokud není možné porušení povinností prodávajícího prokázat jiným způsobem, než vlastním zjištěním.

A proč to? Uvedu příklad. V jednom kraji v jednom autobazaru inspektor prokázal nekalou obchodní praktiku, následně druhý den mu někdo vypálil zahradu, v jiném případu měli inspektoři ČOI například propíchané pneumatiky u aut.

Co je další změnou v novele?

Za třetí jde o zjednání vstupu do obchodních prostor. Inspektoři budou podle novely vstupovat do uzamčených prostor podnikatele při podezření, že prodává nebezpečné zboží nebo padělky. Jde o to, aby se inspektoři ČOI nedostali do patové situace, neboť mnohdy, i když mají důvodné podezření, že prodávající nabízí zboží, které je nebezpečné nebo se jedná o padělky, nemohou inspektoři kontrolu provést, protože prodávající stánek opustí nebo odmítne kontrolu svého skladu. Obdobnou pravomoc má již Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Čili u ČOI pravomoc jen doplňuje a rozšiřuje.

No a za čtvrté jde o možnost získání informací o identitě skrývajících se provozovatelů podvodných e-shopů. ČOI bude moci jednodušeji zjišťovat informace o provozovatelích e-shopů, které nelze běžnou cestou zjistit a nelze je tedy kontaktovat. Nově bude moci žádat například majitele webhostingových služeb, který je bude muset ze zákona poskytnout.

V podstatě bude moci ČOI požadovat poskytnutí informací od osoby, která nakládá s údaji směřujícími k určení osoby odpovědné. Tedy správce domény bude muset poskytnout informace o totožnosti podnikající fyzické nebo právnické osoby.

Na závěr bych chtěl říci, že všechny uvedené opatření jsou na základě podnětů inspektorů ČOI, vychází tedy z jejich bezprostřední praxe. V uplynulých letech 2014 a 2015 jsem se osobně zúčastnil několik akcí ČOI například na tržnicích, či při kontrole šperků, restaurací apod. Sledoval jsem přímo na místech zásahů práci inspektorů ČOI a mnohokrát jsme spolu o jednotlivostech mluvili. A novela je výsledkem jejich podnětů.

Věřím, že jí podpoří i senát.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru