VIDEO: Zázrak přírody: Losí máma zachránila svá mláďata nezvyklým kojením
Losice je opravdu vysoká, mláďata po narození nedosáhla na vemínko. Foto/Video: Helena Hubáčková/Zoopark Chomutov
Zajímavosti

Chomutov - Ještě se sotva udržela na nohou, ale už se stihla stát miláčky návštěvníků i hvězdami Facebooku. Dvojčata losa evropského narozená v chomutovském zooparku si získala srdce stovek lidí svou roztomilostí, ale také dojemným příběhem.

Hlavní hrdinkou je matka losích mláďat, tříletá Quanita. Ta si nezvykle a k překvapení všech chovatelů poradila s problémem, který mohl její první potomky ohrozit. Je totiž tak vysoká, že mláďata po narození nedosáhla na vemínko.

„Tušili jsme to dopředu, protože takhle vysokou losici jsme tu ještě neměli,“ potvrzuje počáteční obavy Petra Zálešáková, dlouholetá ošetřovatelka losů v chomutovském zooparku. Druhý den po narození strávila u výběhu dlouhé chvíle, aby vypozorovala chování nové rodinky. A byla svědkem toho, jak si příroda dokáže úžasně poradit i s nečekaným. Losí máma si totiž ke kojení mláďat lehla. Což je u těchto zvířat něco nevídaného. „Někdy se stává, že si losice ke kojení přidřepnou na zadní. Ale tohle nás překvapilo všechny,“ přitakává vedoucí zoologie Miroslav Brtnický.

Matka tím své potomky zřejmě zachránila. Další scénáře nebyly tak pozitivní. Odchyt mláďat by byl náročný, umělé krmení nejisté. Také proto si první snímky losích dvojčat a video na facebookové stránce zooparku vysloužily stovky pozitivních ohlasů, a to i ze zahraničí.

A dojatá je také sama ošetřovatelka. „Quanita rodila poprvé, takže jako matka je bez zkušeností. Přesto to zvládla bravurně, nečekaně, úžasně. Na to, jak dlouho u losů pracuji, mě dokáží vždycky něčím mile překvapit,“ říká Petra Zálešáková.

Losí dvojčata jsou pravděpodobně obě slečny. Matkou je tříletá Quanita a otcem šestiletý samec Max. Jejich odchov bude pro zoopark další v řadě úspěchů. I když ne jedinečným – losů tu odchovali již celou řadu. Poslední odchov datuje zoopark k roku 2017, a třeba před deseti lety dokonce úspěšně odchovali i dvojčata.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru