Čtyři lidé v kraji onemocněli klíšťovou encefalitidou. Co může závažná infekční choroba způsobit?
ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

Ústecký kraj - Čtyři případy onemocnění klíšťovou encefalitidou zaznamenali hygienici v minulém týdnu u dospělých osob z různých okresů Ústeckého kraje.

O výskytu klíšťové meningoencefalitidy, tedy zánětu mozku a mozkových blan přenášeným klíšťaty, informovala Krajská hygienická stanice Ústeckého týdne v souhrnu epidemiologické situace na území kraje ve 24. týdnu tohoto roku. Ani jeden nemocný nebyl proti klíšťové encefalitidě očkován.

Od začátku roku 2019 bylo v Ústeckém kraji hlášeno 7 onemocnění klíšťovou encefalitidou. Ve srovnatelném období roku 2018 to bylo pět onemocnění.

Více o klíšťové encefalitidě

Klíšťová encefalitida je závažné infekční virové onemocnění napadající nervový systém. Přenáší se na člověka ze zvířat, především infikovaným klíštětem, méně častý způsob přenosu je konzumace syrového mléka a nepasterizovaných mléčných výrobků od nakažených zvířat (kozy, krávy, ovce) nebo poranění při odstraňování klíštěte domácímu zvířeti.

Pozdní odhalení klíšťové encefalitidy nebo její komplikovaný průběh může zanechat trvalé následky – chronické bolesti hlavy, poruchy spánku a schopnosti soustředit se, sníženou výkonnost, deprese či obrnu končetin. Nejvhodnější ochranou před tímto onemocněním je očkování. Doporučuje se zejména lidem, kteří se pohybují v přírodě, sportují nebo chodí na pravidelné procházky – zahrádkářům, turistům, rybářům, houbařům, vodákům, cyklistům, majitelům psů a koček.

O očkování by měli přemýšlet především senioři, u nichž bývá průběh nemoci vážnější a hrozí u nich vyšší riziko trvalých následků Ačkoliv má Česká republika dlouhodobě jeden z nejvyšších výskytů klíšťové encefalitidy v Evropě, ochrana populace prostřednictvím očkování se nijak výrazně nezvyšuje.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru