Industriální turismus? Na severu Čech oblíbená věc, zájem je také o nejvyšší rozhlednu v republice
Foto: ČEZ
Zajímavosti

Severní Čechy - V rámci školních, případě profesně odborných exkurzí či individuální turistiky zavítalo v prvním pololetí letošního roku na prohlídku severočeských výrobních zdrojů energie a tepla Skupiny ČEZ celkem 6 710 osob.

Je to o 1 207osob více než za stejné období loňského roku a více než polovina celkové návštěvnosti (11 918) v roce 2018. Prim opět hrálo Informační centrum klasické energetiky v Elektrárně Ledvice se svou nejvyšší oficiální rozhlednou v ČR.

Návštěvnost Informačního centra Ledvice, v němž se lze seznámit s historií, současností i budoucností klasické energetiky od vzniku uhlí až po rozsvícení žárovky v bytě, čítá za první půlrok 3 564 návštěvníků. Je to více než polovina celkové návštěvnosti (7 052) roku 2018. Skladba návštěvníků byla tradičně složená ze žáků a středoškoláků ze škol v okolních městech a obcích, ale i těch vzdálenějších, třeba v Údlicích, Děčíně, Štětí, Praze, Mostě, Ostrově, Bitozevsi, Malšovicích, Brandýsu nad Labem, Ústí nad Labem, Boleticích, Povrlech a Litoměřicích. Nejdál to přitom měli gymnazisté z Ostravy (474 km) a děti ze ZŠ Rájec – Jestřebí (334 km), tedy návštěvníci ze severní a jižní Moravy. Na prohlídku infocentra s následným výstupem na nejvyšší rozhlednu v ČR zavítali například i pražští strojvedoucí Českých drah, členové Klubu českých turistů v Karlových Varech, Litoměřicích a Pelhřimově, senioři z Rychnova u Jablonce nad Nisou či Mimoně a další.

1107cez2

Foto: ČEZ

Zajímavé bylo i mezinárodní složení návštěvníků, celkem 118 cizinců. Ti pocházeli ze Slovenska, Německa, Estonska, Finska, Švédska, Holandska, Kazachstánu, Jižní Korey, Thajska, Francie a Austrálie. „Nový zdroj v Ledvicích je prakticky nejmodernější uhelnou elektrárnou v Evropě, jejíž součástí je jediné Informační centrum klasické energetiky v republice. Je proto pochopitelné, že je mezi industriálními turisty či odborníky přes energetiku a strojírenství ze zahraničí o infocentrum zájem. Se vším se zde mohou díky virtuální realitě blíže seznámit a navíc se mohou na elektrárnu podívat i z výšky, z nejvyšší rozhledny v České republice. Pokud se navíc jedná o návštěvu odborníků, věnujeme jim i profesní pozornost, neboť žádné výměně zkušeností a případně i zajímavým nabídkám se nevyhýbáme,“ uvedl Jiří Šinágl, ředitel Elektrárny Ledvice.

Prohlídku Elektrárny Tušimice si během prvního pololetí nenechalo ujít 1 495 osob. „Ze zahraničí jsme u nás měli hosty z Kazachstánu a Dánska. Dále tradičně převládali středoškoláci a žáci z různých odborných a základních škol ve Vejprtech, Podbořanech, Chomutově, Žatci, Kadani, Plzni, Jirkově, Praze, Karlových Varech, Ostrově, Lovosicích, Třemošné, Žebráku, Krásném Dvoře, Kralovicích či Plasech. Vysokoškoláci byli z Masarykovy univerzity v Brně. Proběhla rovněž tradiční třídenní Energetická maturita pro nejlepší středoškolské studenty fyziky z partnerských škol Skupiny ČEZ. Přijeli k nám i zástupci Sdružení obcí Domažlicka či členové klubů seniorů v Chomutově a Klášterci nad Ohří,“ uvedla Marie Tučková, manažerka návštěvnického a vzdělávacího centra v Elektrárně Tušimice. Podle ní využili někteří zájemci (260) i možnost exkurze na malou vodní elektrárnu Želina, kam zavítali po prohlídce elektrárny.

1107cez3

Foto: ČEZ

Elektrárnu Počerady, a. s., si během uplynulého půlroku prohlédlo 218 osob. Již popětadvacáté například do elektrárny zavítali po Velikonocích studenti (17) z ČVUT Praha na svou týdenní praxi. Dalšími vysokoškoláky byli posluchači přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a Vysoké školy báňské v Ostravě. Středoškoláci byli z gymnázií v Žatci a Lovosicích. Zahraniční návštěvníci pocházeli z Turecka. Poměrně raritou se stala návštěva majitelů „hadráků“, kteří si vyjeli na exkurzi do Počerad v rámci svého celostátního setkání Velorexů.Stranou prohlídek nezůstal ani Paroplynový cyklus Počerady Skupiny ČEZ. „V rámci osmi exkurzí jsme s technologií a provozem jedné parní a dvou plynových turbín seznámili 170 návštěvníků. Ti se rekrutovali z vysokoškoláků ČVUT Praha, středoškoláků ze žateckého gymnázia a dále ze společností Siemens, ČEPS a Škoda Praha. Stejně jako uhelnou elektrárnu si i náš paroplyn prohlédla i pětičlenná návštěva z Turecka,“ poznamenal Martin Borovský, vedoucí odboru péče o zařízení paroplynového cyklu.

Stalo se již tradicí, že Teplárna Trmice je hlavně cílem středoškoláků a vysokoškoláků z nejbližšího okolí, tedy Ústí nad Labem. Na její prohlídku s odborným výkladem se tak během prvního pololetí vydalo 45 studentů, včetně pedagogického doprovodu; z UJEP Ústí nad Labem 16 a ze SPŠ Stříbrníky 29.

Vodní elektrárna Střekov letos opět „vydělala“ na Světovém dnu vody a Zahájení turistické sezony 2019 (dohromady 655). K 30. červnu tak má za sebou návštěvu 958 zájemců, což je srovnatelné s celoroční návštěvností (964) v roce 2017. Vodní dílo přitom navštívili jak rodiny s dětmi, školní exkurze (vesměs školáci a středoškoláci z Ústí nad Labem a Děčína), tak i jednotlivci. Přijeli si ho například prohlédnout i členové Svazu tělesně postižených z Klášterce nad Ohří či Klubu českých turistů v Rumburku. Vysokoškoláci byli z Vysoké školy báňské v Ostravě.

Autor: Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severní a střední Čechy

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru