Exkurze je právě u uhelných kotů. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Most – Co všechno musí předcházet tomu, než doma otevřete kohoutek a umyjete si ruce teplou vodou? Teplárna u Mostu pozvala lidi na neobvyklou prohlídku jejích prostor, kde vyrábí teplo pro desítky tisíc domácností v Mostě a Litvínově. A vše jim vysvětlila.

Před branou United Energy a její dceřiné společnosti Severočeská teplárenská se schází šest desítek lidí. Zaregistrovali se na netradiční prohlídku průmyslových prostor. Rozděleni na tři skupiny procházíme celý areál.

United Energy patří k předním českým nezávislým producentům elektrické energie a tepla na severu Čech, a to od dob svého vzniku, tedy od padesátých let minulého století. Provozuje elektrárnu s kombinovanou výrobou elektřiny a tepla v Komořanech u Mostu, o celkovém instalovaném elektrickém výkonu 239 MWe. Zásobuje teplem 35 tisíc domácností v Mostě a Litvínově a další podnikatelské subjekty v regionu Mostecka a to prostřednictvím dceřiné společnosti Severočeská teplárenská, která je majitelem tepelných rozvodných zařízení. Elektřina jde do veřejné rozvodné sítě.

https://www.youtube.com/watch?v=mrXyrKzy5Ks

Začínáme v uhelném skladu. Devadesát tisíc tun uhlí, které tu zrovna jsou, přivážejí vlaky z uhelných lomů u Bíliny či Tušimic, občas z Německa. Uhlí se musí zpracovat v třídiči a drtiči, poté se dopravuje ke kotlům. Těch je z původně deseti funkčních sedm, když jsme zde my, běží dva z nich. Každý spolkne na pět set tun uhlí denně.

Přítomní se dozvídají, že voda, která je zde zapotřebí, se přivádí z řeky Ohře. Kousek pod Nechranickou přehradou začíná potrubí, které vede až sem. Mimochodem – napouštělo se z něj i jezero Most.

Důležitou součástí je i vápencové hospodářství. Vápenec se přidává k uhlí kvůli odsíření. Do Komořan jej vozí kamiony z Čížkovic.

A pak už následuje prohlídka kotlů. Ty mají několik desítek metrů na výšku. Do jednoho, samozřejmě nefungujícího, můžeme i nahlédnout. Takový pohled se povede jen málo lidem.
Když kotle ohřejí potřebnou páru a spálí palivo, zbylý popílek se zbytky vápence se mísí s vodou. Takzvaný aglomerát, jak tady materiálu říkají, se potom používá třeba jako základ pod asfalt při stavbě silnic.

Díváme se i do turbínové haly. Každá z turbín poháněná parou zde má jinou barvu, podle kotle, ke kterému patří. A je zde i potrubí, které vede horko do Mostu i Litvínova. Tam se předává ve výměníkových stanicích a proudí zpět k dalšímu ohřevu.

Princip teplárny a elektrárny je veskrze jednoduchý. Aby vše fungovalo v rozměrech, které jsme si měli možnost prohlédnout, je ale přesto komplikovaná záležitost. Složitost všech zařízení ostatně můžete vidět v našem videu a na fotografiích.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru