FOTO: V cukrárně kromě naprosté špíny a nepořádku našli i volně pobíhající zvířata!
Suroviny k výrobě, volně uloženy na pracovní ploše. 12x foto: KHS Ústí nad Labem
Zajímavosti

Jirkov - Ve středu 6. listopadu provedli zaměstnanci Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje kontrolu v provozovně Cukrárna a lahůdky U Daniela, která sídlí na adrese Vinařická 348 v Jirkově. Jedná se o výrobnu lahůdek.

V průběhu státního zdravotního dozoru bylo zjištěno, že nebyla zásadním způsobem dodržována provozní hygiena v rámci celého stravovacího provozu. V celém prostoru výrobny, přípravny, prodejny, skladu a zázemí byly znečištěné podlahy, pod a za technologickým vybavením byly nánosy černé zašlé mastnoty.

"V potravinářském provozu se volně pohybovali psi a kočka. Ve výrobně lahůdek nebylo k dispozici umyvadlo na mytí rukou. V zadní části potravinářského provozu bylo umyvadlo na mytí rukou bez přívodu teplé vody. Myčka na nádobí byla v době kontroly nefunkční. Veškeré zařízení a náčiní bylo znečištěno mastnotou a zaschlými zbytky potravin. Pracovní plochy nebyly rozděleny, dochází zde ke křížení pracovních činností," uvádějí zaměstnanci krajské hygienické stanice.

V celém potravinářském provozu chyběly odpadové nádoby, odpad byl skladován v černém pytli a různých igelitových sáčcích. V potravinářském provozu byl v době kontroly nepořádek, odloženy věci, které nesouvisejí se stravovacím provozem, dle sdělení kuchařky je většina věcí soukromých.

Z prodejny lahůdek vede chodba na dvorek, kde byl v době kontroly nepořádek, odloženy nepotřebné věci a volně se pohybující zvířata. Nejsou splněny obecné požadavky na potravinářské prostory. V provozovně je poskytována zásilková činnost, která je prováděna současně s výrobou a prodejem lahůdkářských výrobků.

Provozovatel poskytuje stravovací službu v nepovoleném rozsahu a v provozovně, která nesplňuje obecné požadavky v rozporu s platnou legislativou. Provozovna je schválena pro výrobu a prodej lahůdkářských výrobků.

"Zjištěný stav nevylučuje možnost kontaminace potravin, může dojít k pomnožení mikroorganismů a k tvorbě toxinů a tedy k ohrožení bezpečnosti vyráběných lahůdkářských výrobků, čímž vzniká riziko ohrožení zdraví strávníků alimentárním onemocněním (otrava - pozn. redakce). Proto bylo rozhodnuto o uzavření provozovny až do odstranění závad, dále byla nařízena sanitace celého provozu. Po odstranění závad musí provozovatel písemně požádat o znovuotevření provozovny," pokračují hygienici.

Za zjištěné nedostatky bude provozovateli uložen finanční postih.

foto

0711hygiena1

0711hygiena2

0711hygiena3

0711hygiena4

0711hygiena5

0711hygiena6

0711hygiena7

0711hygiena9

0711hygiena10

0711hygiena11

0711hygiena12

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru