Z chátrajícího zámku nedaleko Loun by měl vyrůst magnet pro turisty
Foto: Současná podoba zámku a jeho podoba po obnově. Foto: OÚ Hrobčice
Zajímavosti

Mirošovice – Podoba zámečku v Mirošovicích, zachycená v projektu na jeho obnovu, slibuje, že do kraje přibude další klenot, který bude přitahovat pozornost turistů. Nejprve ale musí vedení Hrobčic sehnat potřebnou částku na jeho rekonstrukci. Ta činí několik desítek miliónů korun.

„Mezirezortní hodnotitelská komise doporučila zámeček k financování částkou 41,6 miliónu korun,“ informuje hrobčická starostka Jana Syslová. „Doufejme, že k obnově objektu dojde už příští rok. Mělo by se nám to podařit s podporou Ministerstva průmyslu a obchodu ČR z Programu Regenerace a podnikatelské využití brownfieldů.“

V okolí mirošovického zámku je v současné době živo. Obec Hrobčice nechala v uplynulých dnech strhnout dvě sousední budovy, které už podle Jany Syslové nebylo možné opravit. V současné době firma území po demolici revitalizuje a do konce roku tady vyroste nové workoutové hřiště. „Myslím, že bychom to mohli stihnout ještě tento týden,“ odhaduje hrobčická starostka. Náklady na vybudování hřiště se podle ní pohybují kolem 300 tisíc korun.

„S demolicí dvou chátrajících staveb a s výstavbou hřiště bychom začali mnohem dříve. Museli jsme ale čekat na vydání demoličního výměru,“ vysvětluje zdržení oproti záměrům obce Jana Syslová. Vzhledem k tomu, že je mirošovický zámek kulturní památkou, vložili se do věci památkáři. Obě rozpadající se budovy totiž navazovaly přímo na historický objekt.

Připomeňme, že v srpnu letošního roku se na zámečku v Mirošovicích propadla část střechy. Stalo se tak krátce po tom, co spolek Kampanila, který zámeček vlastní, nechal opravit jeho věž. Žalostný stav objektu má podle starostky na svědomí šedesát let zanedbávaná údržba.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru