Žatec - Nedaleko zámku Stekník u Žatce byla nad léčivým minerálním pramenem vystavěna v 18. století osmiboká kaple. Věhlas pramenu byl tak velký, že se každoročně do Stekníku konala poutní procesí až z Mostu-Zahražan a celého postoloprtského panství.

Voda je bohatá na železo, hořčík, sodík, draslík, vápník a další minerály. K postupnému úpadku místa došlo až po druhé světové válce, kdy kaple začala chátrat a zarůstat náletovými dřevinami. Před lety okolí nechala upravit Správa státního zámku Stekník v rámci projektu Krajina v běhu času. Snahy o záchranu této drobné památky s minerálním pramenem probíhají i v současnosti, kdy po dohodě mezi Chmelařským institutem a Farností Liběšice vznikla sbírka.

V případě zájmu můžete přispět na jeden ze dvou sbírkových účtů Farnosti Liběšice. Přímo na kapli je určený účet číslo 2201721241/2010 s variabilním symbolem 0101. Druhou možností je sbírkový účet na opravy kostelů číslo 196528906/0300 se stejným variabilním číslem. K samotné obnově kaple by mělo dojít během příští roku, kdy bude začleněna jako zastavení do chmelové stezky Cestou historie Stekníku.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru