Víte, která rostlina je poslem jara na jižní Moravě? Kvete i v teplické botanické zahradě
Pulsatilla grandis. Foto: Botanická zahrada Teplice
Zajímavosti

Teplice - Víte, která rostlina je poslem jara na jižní Moravě? … ne? a právě tato nádherná rostlina vykvetla i na skalce v botanické zahradě v Teplicích a alespoň prostřednictvím aktuální fotografie ji můžeme představit.

„Jedná se o koniklec velkokvětý, tedy Pulsatilla grandis. Je to dobře známý symbol jara teplých oblastí Moravy, kde roste na slunných a především vápencových stráních, na skalních i travnatých stepích, často v bohatých porostech, vzácněji i v křovinách a lesních světlinách a též ve vinohradech a sadech.

1803pulsatilla2

Malá ukázka květů dalších druhů konikleců. Foto: Botanická zahrada Teplice

Rod Pulsatilla čítá na 20 druhů, dost často se názvy některých druhů prolínají s blízkým rodem Anemone, čili sasanka. U nás v České republice se v přírodě můžete setkat s cca 5 druhy, které jsou všechny chráněny zákonem. Potkáte-li je v přírodě, netrhejte je, prosím, a ani se nesnažte je přesazovat. Přesazování je stejně v naprosté většině neúspěšné, rostliny mají lehce zranitelný dlouhý kořen. Výsevy ze semen jsou mnohem úspěšnější.

Určitou zajímavostí je, že se v minulosti koniklec používal v lékařství, jeho kořen údajně spolehlivě zaháněl morovou nákazu “ uvádí Petr Šíla z botanické zahrady v Teplicích.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru