Ústecká zoo má nový přírůstek! Z Francie přicestovala tulení samička Ayma
Foto: ZOO Ústí nad Labem
Zajímavosti

Ústí nad Labem - Do ústecké zoologické zahrady dorazil v pátek třináctého nový obyvatel, byla jím mladá samička tuleně obecného jménem Ayma, která přišla na svět v červnu tohoto roku v Zoo Le Pal ve Francii.

„Převoz proběhl bez problému. Samice se ubytovala v zázemí, kde podstoupí povinnou karanténu, kvůli které nemohla být ihned spojena s našimi samci. Na samici jsme čekali více než rok a její příchod je dalším krokem k vytvoření chovné skupiny,“ informuje zoolog Lukáš Ševcovic.

Chov tuleňů započal v ústecké zoo v roce 2001, prvními obyvateli se stali samec Junior a samice Jenny. O čtyři roky později došlo k úhynu samice kvůli vrozené srdeční vadě, a proto k samci přišla nová samice jménem Mary. „V roce 2010 přišlo na svět první mládě tuleně obecného nejen v historii naší zoo, ale také v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad. Malá samička pojmenovaná Jente bohužel po dvou měsících náhle uhynula, pitva prokázala jako příčinu úmrtí otok mozku,“ sděluje tiskový mluvčí Matěj Kynšt. V roce 2013 došlo ke dvěma změnám. Tehdejší bazén prošel rekonstrukcí, kdy se šestinásobně zvětšil objem a dvojnásobně navýšila hloubka. Tato přestavba přinesla i prestižní ocenění v soutěži Bílý slon. Díky rozšíření kapacity bazénu mohla přijít druhá samice jménem Zola z německé Zoo Karlsruhe. O dva roky později uhynul samec Junior a o další rok později přicestoval samec Casper z nizozemské AquaZoo Friesland. „Poslední roky chovu tuleňů příliš nepřály, neboť v období dvou let došlo ke dvěma úhynům. Samička Zola podlehla neléčitelné formě virového onemocnění a v loňském roce musela být utracena samice Mary po dlouhé chronické nemoci zažívacího traktu. V letošním roce jsme se dočkali příchodu samce Robbieho, kterého nyní doplnila mladá samice Ayma. Věříme, že se chov těchto ploutvonožců v naší zoo znovu obnoví, “ uzavírá Lukáš Ševcovic.

Informace o druhu

Tuleni obecní patří mezi ploutvonožce a obývají severní pobřeží Atlantského a Tichého oceánu. Zatímco po souši se pohybují pomalu a neohrabaně, ve vodě se jedná o velmi rychlé a schopné plavce. Živí se především rybami a dalšími mořskými tvory, které loví v hloubce kolem dvou set metrů, avšak jsou schopni dosáhnout až dvojnásobek tohoto ponoru. Hlavními predátory tuleňů jsou především kosatky, žraloci a lední medvědi. Další nebezpečí hrozí ze strany nadměrného rybolovu a ztráty přírodních pobřežních oblastí.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru