VIDEO: Úplně první jízda elektromobilem. Jaký je dojem z neskutečně rychlé Kony?
Hyundai Kona Electric ve verzi Power. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Ústecký kraj – Za volantem čistě elektrického automobilu to byla moje premiéra. Mám za sebou několikasetkilometrovou zkušenost s dobíjecím hybridem, v autě, kde zcela chybí spalovací motor, jsem ale zatím neseděl. Jaké jsou první dojmy řidiče s tímto typem pohonu?

Měl jsem možnost krátce otestovat Hyundai Kona EV z limitované edice Czech edition, a to díky vstřícnosti Autosalonu Most, autorizovanému prodejci vozů Hyundai.

Elektrickou Konu tu mají krátce, na tachometru nemá ještě ani tisíc kilometrů. Co udělá verze pohonu Power s kapacitou baterie 64 kWh a výkonem 150 kW, tedy 204 koní s tímto menším SUV?

Nasedám do auta, kde nalézám obdobné ovládací prvky jako v jiných hyundaích. Stejný bezklíčkový přístup, bezklíčkové startování. To ostatně zaujme jako první: po stisknutí tlačítka se na poslech vůbec nic neděje. Ze svého sportovního Hyundai i30 N jsem zvyklý na okamžité zaburácení motoru, zde jen pokračuje ticho.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=BYC1cX4sJRA

Pak už stačí zařadit jako u jiného automatu. Spojku nehledejte, ovládáte jen brzdu a akceleraci. I na vlhké silnici okamžitě zaujme zátah motoru. Zapře se do asfaltu a zrychluje a zrychluje. Okamžitě, bez obvyklého řazení. Dojem z mohutné síly motoru mám v tu chvíli srovnatelný jako z 275koňového „enka“.

Při rychlejší jízdě již vnímáte samozřejmě aerodynamický šum, ale i tak jde o jízdu tichou. „Je to jako když startuje letadlo,“ komentuje pružné zrychlení při jízdě kolegyně na sedadle spolujezdce.

Auto velmi rychle topí. To je jeden z dalších prvních dojmů. Jako u každé jiné Kony je zde výborný výhled, přehledný infotainment. Zde navíc vidíte, zda energii vydáváte, nebo právě rekuperujete při zpomalování.

Zde to bude chtít delší zkušenost s elektrickým pohonem, kdy bude energeticky výhodnější plachtit a dojíždět na křižovatky, než prudce brzdit. I tak během hodinové jízdy po okolí Mostu udávaný dojezd klesá jen nepatrně. Papírově má mít toto auto až 484 kilometrů na jedno dobití. Kdybyste si náhodou chtěli dočerpat energii, neustále vás informuje o nejbližší nabíječce. V našem případě to byla blízká stanice na autodromu.

Foto

Shrnutí

Jde o líbivé auto, velmi velmi svižné. Slovíčko zde opakuji záměrně. Řídí se naprosto přirozeně, na nic jsem si nemusel zdlouhavě zvykat. Možná je to trochu několikaletou zkušeností s různými vozy Hyundai, ale vsadil bych se, že by zde neměl problém žádný řidič. Najdete zde všechny moderní asistenty a každodenní svezení s ním musí být jedna radost.

V limitované akční nabídce jsou i další výbavy a motorizace: Smart a Style, verze Eco s kapacitou baterie 39,2 kWh, výkonem 100kW/136k, dojezdem až 305 kilometrů. Benefitem limitované edice oproti běžné nabídce kromě většího cenového zvýhodnění jsou servisní prohlídky na tři roky zdarma.

Od nového roku je v nabídce faceliftovaná verze Kony EV modelový rok 2021 - verze pohonů, výbav i ceny vozů zůstávají stejné jako u modelu před faceliftem.

Další info o voze

Bližší informace o Hyundai Kona Electric najdete zde.

Více o nové Hyundai Kona Elektric jsou potom na tomto odkazu

V případě dalších dotazů Vám jsou plně k dispozici v Autosalonu Most, autorizovaném prodejci vozů Hyundai.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru