Hledáte práci snů a nevadí vám služební cesty? Kosmická agentura hledá nové astronauty
Ilustrační foto
Zajímavosti

Evropská kosmická agentura (ESA) připravuje výběrové řízení na pozice nových astronautů, hlásit se mohou i čeští kandidáti. Stovky dalších pozic v rámci ESA se budou vypisovat v nejbližších letech v rámci generační obměny. Pro české zájemce se tak otevírají dveře do prestižních odvětví s vysokou přidanou hodnotou.

Výzva je otevřena občanům všech 22 členských států ESA včetně ČR a 2 asociovaných států (Slovinsko a Litva). Podmínkou je magisterský titul z vybraných oborů, tři roky pracovní zkušenosti po skončení magisterského studia, angličtina na úrovni C1, předložení lékařského osvědčení o zdravotním stavu na úrovni požadované u soukromého pilota (uchazeč ale nemusí být pilotem). Přihlášky bude možné podávat od 31. března do 28. května 2021, více informací uchazeči získají na webových stránkách ESA.

Konkurence ale bude obrovská a oddíl kosmonautů nemá být příliš velký. Evropská agentura již deklarovala, že jinak by se mohlo stát, že by někteří členové čekali na let příliš dlouho a ztratili tak nejlepší roky života. Dá se ale očekávat, že budou takto vybráni přibližně 4 stálí členové oddílu kosmonautů (tzv. kariérní kosmonauti) a cca dvacítka náhradníků (tzv. rezervistů). Již v dřívějších výběrových řízeních se ale počet uchazečů pohyboval v řádu tisíců.

Zatímco kvalitní vybraný kandidát (kariérní kosmonaut) poletí bez ohledu na výši příspěvků členského státu nebo reputaci průmyslu a vědecké obce, „rezervista“ je specifický status nevybraných finalistů, kteří dostanou jen velmi omezený výcvik (cca 2 týdny) a mohou udržovat svoji zdravotní certifikaci a být k dispozici jako náhradníci k zastoupení kariérních kosmonautů v případě, že by někdo z oddílu odešel. Mohou také být vybráni do oddílu, pokud vzroste potřeba kosmonautů v důsledku navýšení letových příležitostí nebo mohou být vybráni pro specifické mise, zejména národní mise, které jsou plně hrazené konkrétním státem s tím, že po skončení takové mise se zařadí zpět mezi rezervisty.

Evropská kosmická agentura ale nehledá pouze kosmonauty. V souvislosti s generační obměnou, spojenou s vlnou odchodů agenturních zaměstnanců do důchodu, si ESA stanovila ambiciózní cíl - v příštích 10 letech nabrat každý rok 100 nových zaměstnanců – průběžně tak budou vypisována výběrová řízení na stovky dalších míst pro inženýry, vědce, administrativní pracovníky a další související pozice. A vzhledem k tomu, že ESA preferuje poměrné zastoupení národností i mezi svými zaměstnanci, otevírají se tím pomyslné dveře i pro české kandidáty.

Tím ale možnosti pro české pracovníky v těchto oborech nekončí. Již dříve jsme informovali o tom, že od roku 2021 bude v Praze sídlit nová Agentura pro kosmický program EU. To přináší nové příležitosti pro české firmy i vědce, Česká republika tak má unikátní možnost se více profilovat v rozvoji technologií a aplikací s vysokou přidanou hodnotou. Vzhledem k tomu, že nová agentura bude vznikat na půdorysu stávající agentury GSA a bude mít výrazně širší portfolio činností, pro české pracovníky to také znamená zvýšení počtu pracovních příležitostí v tomto prestižním odvětví.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru