Nové známky připomínají krásy Krušnohoří. Na dopisech můžete objevit Jezeří nebo Vlčí jámy
Zdroj: Česká pošta
Zajímavosti

Ústecký kraj - Ve středu 9. června uvedla Česká pošta do prodeje příležitostný poštovní aršík Krásy naší vlasti: státní zámek Jezeří. Motivy dvou známek na aršíku je jedna z nejzajímavějších památek u nás a skalnatá rokle Vlčí jáma, výtvarnou podobu emitované ceniny uzavírá pohled na hornický region Krušnohoří s dobovou ilustrací středověké hornické činnosti. Autorem výtvarného návrhu emise je Adolf Absolon, Martin Srb je pak autorem rozkresby horní známky a rytiny obálky prvního dne vydání. Nominální hodnota známek je 26 a 27 Kč.

Původně středověký hrad de Lacu, jinak i Eisenberg, shlížel ze svahu Krušných hor již od roku 1365 a později byl upraven na renesanční zámek. Po bitvě na Bílé hoře byl zámek zkonfiskován a roku 1623 se stal majetkem rodu Lobkowiczů, ale roku 1649 bohužel vyhořel a musel být přestavěn. Nová budova zámku byla vystavěna ve stylu vrcholného baroka na půdorysu ve tvaru písmene „H“ a stala se významným kulturním a společenským centrem, navštěvovaným známými osobnostmi tehdejšího kulturního života, jako byli například Johan Wolfgang Goethe či Ludwig van Beethoven. Druhý jmenovaný zde poprvé uvedl svou Symfonii č. 3 Eroica. Během druhé světové války byl na zámku umístěn strážní oddíl SS, jenž hlídal zajaté vyšší důstojníky spojeneckých armád. Po válce byl zámek zestátněn a využíván Československou armádou. V polovině 80. let byl z důvodu prioritní těžby uhlí určen k likvidaci, k níž naštěstí nedošlo a od roku 1988 je postupně rekonstruován.

Dnes je zámek Jezeří výjimečnou památkou nejen pro svoji mimořádnou uměleckou a architektonickou hodnotu, ale i pro svůj pohnutý osud a neobyčejně krásnou polohu.

1306vlcijamy

Vlčí jámy jsou chráněnou přírodní památkou v Krušných horách, kterou tvoří Vlčí a Ledová jámy, jež nejsou dílem přírody, ale vznikly při těžbě cínu. Hornický region Krušnohoří – Ersgebirge je součástí Světového dědictví UNESCO.

Motivy dvou druhů obálek prvního dne vydání (FDC) jsou torzo javoru z původní výsadby zámeckých zahrad a zálom bývalého dolu sv. Jiří, který je nazýván Ledová Jáma.

Aršík vytiskla Tiskárna Hradištko v nákladu 30 isíc kusů metodou plnobarevného ofsetu (u známky se zámkem Jezeří ofsetem s liniovou kresbou) a FDC jednobarevným ocelotiskem z ploché desky v nákladu 2 700 ks.

Zájemci si mohou nový příležitostný aršík zakoupit na specializovaných filatelistických přepážkách, v PostShopech či prostřednictvím e-shopu na webových stránkách České pošty.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru