Letošní sezóna bouřek, srážek i povodní přeje houbařům. Z českých lesů by si mohli odnést houby za čtyři miliardy
Ilustrační foto
Zajímavosti

ČR - Houby letos rostou výrazně více než loni, i když je sezóna opožděná, říkají mykologové. Hlavně prý kvůli častějším srážkám. Jak známo, růstu hub svědčí kombinace nadprůměrně deštivého počasí a teplého počasí. Houbaři si tak letos z lesů v Česku v košících odnesou dohromady miliardy korun.

Rekordní sezónou z hlediska tuzemských houbařů byla ta roku 2013, kdy nasbírali 33 tisíc tun hub. Není zcela náhodné, že rok 2013 byl zároveň v posledním desetiletí rekordní – přesněji, rekordně katastrofální – také z hlediska pojišťoven. Alespoň tedy jejich plnění v souvislosti s živelními pohromami.

„V roce 2013 živelní pojistné škody dosáhly 7,8 miliardy korun. Před osmi lety totiž ČR zasáhly nejprve rozsáhlé povodně a poté i letní bouře. Povodně z poloviny toho roku byly tehdy třetí nezávažnější živelní pojistnou událostí v novodobé historii Česka,“ napsal ekonom Lukáš Kovanda.

Zůstane tomu tak podle všeho i po letošku, neboť červnové jihomoravské tornádo se ve smutném žebříčku živelného plnění pojišťoven umisťuje čtvrté, po povodních let 1997, 2002 a právě 2013. Katastrofální povodně však letos postihly sousední Německo, což je jedním z dokladů toho, že letošní léto je v celém regiony střední Evropy srážkově vydatné. Ostatně, vydatně bouří také v Česku, byť naštěstí ne s tak katastrofálním dopadem jako v Německu.

Co je však katastrofou pro pojišťovny, dělává radost právě houbařům. V roce 2013 si totiž z lesů odnesli nejen zmíněné rekordní množství hub, ale také s nimi spojenou finanční sumu. Kdyby si totiž ten samý objem hub měli koupit na trhu či v obchodě, stálo by je to 5,4 miliardy korun.

Naopak, roky, které jsou příznivé z hlediska živelního plnění pojišťoven, bývají pohromou po houbaře. „Příkladem takového roku je rok 2018. Byl nevídaně suchý a teplý, takřka nepršelo, takže pojišťovny na pojistném plnění v důsledku živelních pohrom vydaly klientům pouze 3,6 miliardy korun, tedy ani ne polovinu zmíněné sumy z roku 2013. Zato Češi si v roce 2018 odnesli z lesů houby pouze za 2,9 miliardy korun. Suché a teplé počasí a minimum nové vláhy pochopitelně houbám nepřálo, takže Češi nasbírali pouze 16,5 tisíce tun, tedy polovinu objemu nasbíraného v rekordním roce 2013,“ vyhodnotil Kovanda.

Letošní vydatné srážky způsobí, že Češi by si z lesů mohli v probíhající sezóně odnést houby za zhruba 3,5 až čtyři miliardy korun.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru