Proočkovanost vězňů dosáhla téměř 80%, někde ale byly kvůli dezinformacím problémy
Foto: Vězeňská služba ČR
Zajímavosti

ČR - Proočkovanost vězněných osob už téměř dosahuje hranice 80 %, epidemiology stanovené hranice, která je potřebná k získání kolektivní imunity.

Aktuálně má Vězeňská služba ČR 78,5 % proočkovanost mezi vězněnými osobami alespoň jednou dávkou. Dokončené očkování má již 76 %. Počet odmítačů očkování se ustálil cca na 20% celkového počtu vězněných osob.

Očkování vězněných osob začalo ve věznicích v březnu 2021 a to u chronicky nemocných a osob nad 70 let. Postupně, tak jak byly Ministerstvem zdravotnictví ČR otevírány další věkové skupiny pro možnost očkování, se i ve věznicích rozšiřoval okruh osob, které mohly být očkovány.

2410ockovanikz2

Foto: Vězeňská služba ČR

Vedení Vězeňské služby od zahájení očkování usilovalo o přímé napojení na ministerstvo zdravotnictví a centrální očkovací tým. To se povedlo a registraci k očkování vězňů tak mohla vězeňská služba už od února řešit pružněji a výrazně efektivněji. Díky tomu se i navzdory počátečním problémům s nedostatkem vakcín podařilo postupně zajišťovat dostatek očkovacích látek. Vzhledem k celkovému počtu vězněných osob, kterých je téměř 19 tisíc, se jednalo o rozsáhlý a logisticky velmi náročný úkol. Příslušníci a zaměstnanci se zprvu potýkali s výrazně negativním postojem vězňů k očkování. To ale převážně vycházelo z nedostatku potřebných informací. Byly proto pořádány aktivy s vězněnými osobami, kde zaměstnanci vysvětlovali klady očkování a snažili se vyvrátit mnohé dezinformace. To se vzápětí ukázalo jako krok správným směrem a z původní červencové proočkovanosti 50 % začaly počty očkovaných vězňů opět stoupat.

2410ockovanikz3

Foto: Vězeňská služba ČR

Problémy vyvstaly například ve Věznici Světlá nad Sázavou, kde se velká část odsouzených žen rozhodla nenechat očkovat, jelikož byly ovlivněny dezinformacemi, že vakcinace způsobuje neplodnost. Zaměstnanci věznice tak začali provádět pravidelnou osvětu mezi odsouzenými ženami, dnes již proočkovanost světelských odsouzených kopíruje celkový stav napříč věznicemi. Před Vězeňskou službou ČR teď stojí nelehký úkol – udržet vysokou proočkovanost a zároveň se přichystat a logisticky zvládnout aplikaci 3. dávky očkování. Pokud bude v tomto případě schváleno šestiměsíční očkovací schéma, tak počítáme s prvními aplikacemi těchto dávek již v listopadu. Stejně tak, jak Vězeňská služba ČR neprodleně zavedla preventivní opatření týkající se onemocnění COVID-19, tak také nepodcenila očkování vězněných osob. Dnes je více než jisté, že tak zabránila masivnějšímu průniku pandemie do věznic a předešla tak naprosto fatálním následkům, které by sebou pandemické onemocnění vězňů přineslo.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru