Češi kvůli pandemii pijí nejméně piva od roku 1989. O „tvrdý“ alkohol ale zájem neklesá
ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

ČR - Pandemie v mnoha ohledech přiměla Čechy ke zdravějšímu stravování. Ať už dobrovolně či vynuceně. Snaha o posílení imunitního systému je například vede ke konzumaci většího množství ovoce a zeleniny a hovězí maso nahrazují drůbežím, či dokonce rybami. Zavřené hospody a restaurace je zase přiměly pít méně piva.

Spotřeba „národního nápoje“ tak loni klesla pod 140 litrů na osobu, poprvé minimálně od roku 1989, od kdy ČSÚ zveřejňuje příslušnou časovou řadu. Naproti tomu roční spotřeba lihovin se meziročně prakticky nezměnila, klesla ze 7,1 na rovných sedm litrů na obyvatele.

„Češi v průměru loni zkonzumovali 139,9 litru piva, tedy zhruba 280 „půllitrů“, na osobu. Denně si tak dopřejí v průměru o trochu víc než „třetinku“ zlatavého moku. V celém období po roce 1989 pivu nejvíce holdovali v roce 2005, kdy zkonzumovali 163,5 litru piva na osobu, tedy 327 „půllitrů“,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

Lihovin ovšem Češi loni stále pili více než v první polovině uplynulého desetiletí, kdy se v letech 2011 až 2015 průměrná spotřeba lihovin na hlavu pohybovala soustavně pod úrovní sedmi litrů ročně. Přitom ministerstvo financí loňské navýšení spotřební daně z lihovin zdůvodňovalo snahou o odrazení od jejich spotřeby. Výsledky této snahy tak zatím příliš patrné nejsou.

„Pandemické omezení konzumace piva, ale také vína, je výraznější než omezení konzumace lihovin. Zavření hospod a restaurací tak na spotřebu „tvrdého alkoholu“ dolehlo relativně nejméně. Češi evidentně prakticky plně nahradili nemožnost jeho konzumace v pohostinském zařízení konzumací v domácích podmínkách,“ dodal závěrem Kovanda.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru