Inspirace pro další města? Cyklověž poskytla střechu už patnácti tisícům kol! Jde o jedinou v našem kraji
Cyklověž v Litoměřicích. Foto: archiv
Zajímavosti

Litoměřice - V říjnu 2018 slavila litoměřická cyklověž první tisícovku uskladněných kol. V říjnu 2021 to bylo už 14 tisíc. Celkem poskytla zázemí 14 857 kolům. Také průměrné vytížení „biketower“ meziročně stoupá.

„Provoz cyklověže byl zahájen v červenci 2018. Vybudovat jsme ji nechali na strategickém místě u autobusového a vlakového nádraží, poblíž cyklostezky. Důvodem k její výstavbě byla především podpora a propagace cyklistiky. Dnes po více než třech letech se ukazuje, že cyklověž lidé přijali a využívají ji čím dál častěji,“ zhodnotil místostarosta Litoměřic Karel Krejza.

Během prvního půlroku využilo cyklověž hned 1746 cyklistů. V roce 2019 to bylo už 4075 uživatelů služby. Rok 2020 znamenal mírný pokles, přesto věž uskladnila 3892 kol. „Počty uskladněných kol viditelně klesaly v závislosti na probíhajících lockdownech a dalších proticovidových opatřeních. Lze to pozorovat na vytížení v období od března do května a následně listopadu 2020. Pro rok 2021 nám zatím chybí údaje závěru roku, i přesto je již v tuto chvíli počet uskladněných kol nejvyšší, a to 5144. Roční odhad je pro letošek dokonce 5612 uskladněných kol,“ sdělila projektová manažerka odboru územního rozvoje litoměřického městského úřadu Zdena Tlapáková.

Průměrná obsazenost věže stoupla od roku 2018 z 291 kol za měsíc na současných 468 kol. Nejvyšší vytížení zaznamenává cyklověž v letních měsících, a to od června do září, kdy je v tuto dobu uskladněno v jednom měsíci téměř 900 kol.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru